Επί των Οδών Έρευνα [Φρυκτωρίες]
Η Γεωμυθική σε συνεργασία με τις ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν σειρά τεκμηριογραφημάτων με περιηγήσεις και αυτοψίες στην μυθολογία, την ιστορία και την αρχαιολογία, γνωστών και άγνωστων περιοχών της Αττικής, άλλοτε ιερών και σήμερα ξεχασμένων. 
__________

Πρώτη σειρά τεκμηριογραφημάτων αποτελεί ο Ιλισσός ποταμός με γενικό τίτλο:

«ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ». 
Αναζητώντας τα αρχαία ιερά κατά μήκος του ποταμού.


Στο πρώτο τεκμηριογράφημα παρουσιάζεται μια ομιλία - παρουσίαση, όπου οι ερευνητές, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και Martin Baldwin-Edwards, παρουσιάζουν την κοινωνική ιστορία του αθηναϊκού ποταμού: το πώς δηλαδή οι άνθρωποι και η πόλη της Αθήνας, αντιμετώπισαν τον Ιλισσό και πώς αυτός μετεξελίχθηκε δια μέσου των αιώνων από ιερό ποτάμι σε υπόγειο αγωγό. Τα σχετικά τεκμήρια: ιστορικοί χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα προέρχονται από τα αρχεία των δυο ερευνητών. 


Στο δεύτερο τεκμηριογράφημα ξεκινάει η επί τόπου έρευνα και ανάλυση του ιερού ποταμού, με αφετηρία τις πηγές του στον Υμηττό. Βρισκόμαστε στην περιοχή της Καλοπούλας στον Υμηττό, όπου παρουσιάζουμε την ιστορία της περιοχής και δυο μυθολογικές ιστορίες, που έλαβαν χώρα στο σημείο. Την ερωτική μάχη της Αθηνάς με τον Ήφαιστο και την τραγική ερωτική ιστορία του Κέφαλου και της Προκρίδος.


Στο τρίτο τεκμηριογράφημα συνεχίζεται η επί τόπου έρευνα και ανάλυση του ιερού ποταμού, με αφετηρία τις πηγές του στον Υμηττό. Μετά την πηγή στην περιοχή της Καλοπούλας, με το αρχαίο ιερό της Αφροδίτης, παρουσιάζουμε την ευρύτερη περιοχή της πηγής του Κριού, της δεύτερης πηγής του Ιλισσού στην περιοχή, όπου λειτουργούσε ιερό της Δήμητρας, της Ρέας και της Κυβέλης. Στην περιοχή σήμερα βρίσκεται η Μονή Καισαριανής και το Φραγκομονάστηρο (Λόφος Ταξιαρχών).

4. Ιλισσός // Από τους Πελασγούς έως τον Πεισίστρατο. Η Πηγή του Κόρακα [βίντεο]

Στο τέταρτο τεκμηριογράφημα της σειράς Επί των Οδών Έρευνα συνεχίζεται η επί τόπου έρευνα και ανάλυση του ιερού ποταμού, με αφετηρία τις πηγές του στον Υμηττό. Μετά την πηγή στην περιοχή της Καλοπούλας, με το αρχαίο ιερό της Αφροδίτης και την πηγή του Κριού, στην Μονή Καισαριανής, όπου λειτουργούσε ιερό της Δήμητρας, της Ρέας και της Κυβέλης παρουσιάζουμε την περιοχή της τρίτης πηγής του Ιλισσού στον Υμηττό, την πηγή του Κόρακα στον ομώνυμο λόφο του Υμηττού στην πλαγιά του Κορακοβουνίου. Περιοχή όπου λειτούργησε νεολιθικός οικισμός (πιθανόν η Κίκκυνα κατά κάποιους) και ήταν το σημείο αφετηρίας του περίφημου Πεισιστράτειου Υδραγωγείου.

5. Ιλισσός // Τα αρχαιολογικά ευρήματα στις όχθες του, στο Παγκράτι & τον Βύρωνα [βίντεο]

Στο πέμπτο τεκμηριογράφημα της σειράς Επί των Οδών Έρευνα συνεχίζεται η επί τόπου έρευνα και ανάλυση του ιερού ποταμού. Στο τεκμηριογράφημα γίνεται αναφορά σε όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην περιοχή του Παγκρατίου και του Βύρωνα. Πάντα με στοιχείο αναφοράς τον Ιλισσό ποταμό και την πορείας του.

6. Ιλισσός // Το Ιερό του Παγκράτη στο σημερινό Παγκράτι και το άγνωστο σπήλαιο του Πανός στην περιοχή [βίντεο] 

Στο έκτο τεκμηριογράφημα της σειράς Επί των Οδών Έρευνα συνεχίζεται η επί τόπου έρευνα και ανάλυση του ιερού ποταμού. Στο παρόν τεκμηριογράφημα γίνεται αναφορά στο ιδιαίτερο Ιερό του Παγκράτη στο σημερινό Παγκράτι. Ένα παντελώς άγνωστο ιερό τόσο ως προς την θέση του όσο και ως προς την λατρεία του.

7. Ιλισσός // Η πηγή της Καλλιρρόης και τα Παριλίσσια Ιερά [βίντεο]

Στο έβδομο τεκμηριογράφημα της σειράς Επί των Οδών Έρευνα συνεχίζεται η επί τόπου έρευνα και ανάλυση του ιερού ποταμού. Στο παρόν τεκμηριογράφημα γίνεται αναφορά στην περιοχή της πηγής της Καλλιρρόης και στα περίφημα παριλίσσια ιερά της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου