Ακρόπολη αρχαίου Παλλαντίου // Ιστορική και αρχαιολογική περιήγηση [βίντεο]


Ακρόπολη αρχαίου Παλλαντίου - Ιστορική και αρχαιολογική περιήγηση


Λίγα λόγια

Η Γεωμυθική σε συνεργασία με τις ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν μια ιστορική και αρχαιολογική περιήγηση στην Ακρόπολη του Αρχαίου Παλλαντίου.

Μαρτυρία του αρχαίου περιηγητή ΠΑΥΣΑΝΙΑ για το Παλλάντιο.
 
«[5]… Στο Παλλάντιο υπάρχει ναός και αγάλματα λίθινα του Πάλλαντα και του Εύανδρου. Υπάρχει και ιερό της Κόρης της Δήμητρας καθώς και ανδριάντας του Πολύβιου όχι πολύ μακριά από το ιερό. Τον λόφο πάνω από την πόλη τον χρησιμοποιούσαν τον παλιό καιρό ως ακρόπολη· στην κορυφή του λόφου σώζεται και επί των ήμερων μας ιερό Θεών, οι όποιοι έχουν το προσωνύμιο “Καθαροί” και στους οποίους επικράτησε να κάνουν όρκους για τα πιο σημαντικά ζητήματα.
[6] Τα ονόματα των θεών αυτών δεν τα ξέρουν ή αν τα ξέρουν δεν θέλουν να τα κοινολογήσουν. Θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πως ονομάστηκαν “Kαθαροί” επειδή ο Πάλλας θυσίασε σ' αυτούς όχι κατά τον τρόπο που ο πατέρας του είχε θυσιάσει στο Λύκαιο Δία.»
Παυσανίας, Αρκαδικά, Κ, 43.

Έρευνα - Κείμενα - Παρουσίαση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ-ΙΑΛΥΣΣΟΣ, νομικός, φιλόλογος, συγγραφέας· ιδρυτής κ΄ διευθύνων της Πολιτιστικής-Ερευνητικής Εταιρείας ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος -τοπογράφος μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".
 
Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 στην ακρόπολη του αρχαίου Παλλαντίου, που βρίσκεται κοντά στο σημερινό Παλλάντιο Αρκαδίας, 7 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, βορειοδυτικά της λίμνης Τάκα.

Δείτε το σχετικό τεκμηριογράφημα πατώντας εδώ:









Σχόλια