Ιλισσός Α' // Ο Ιλισσός στην πορεία του χρόνου [ομιλία]

 Ιλισσός Α' // Ο Ιλισσός στην πορεία του χρόνου [ομιλία]


Λίγα λόγια

Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και ο Martin Baldwin-Edwards παρουσιάζουν την κοινωνική ιστορία του αθηναϊκού ποταμού: το πώς δηλαδή οι άνθρωποι και η πόλη της Αθήνας, αντιμετώπισαν τον Ιλισσό και πώς αυτός μετεξελίχθηκε δια μέσου των αιώνων από ιερό ποτάμι σε υπόγειο αγωγό. Τα σχετικά τεκμήρια: ιστορικοί χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα προέρχονται από τα αρχεία των δυο ερευνητών.
Ιστορικές περιόδοι και θέματα ομιλίας

Αρχαιότητα: Ιερός ποταμός – γεμάτος ιερά, ναούς και φυσική ομορφιά. 
Ρωμαϊκή περίοδος: Βασική ανακατασκευή, τίποτα το νέο, αλλά ακόμα ο ποταμός διατηρεί την ιερότητά του. 
Βυζαντινή περίοδος: Εγκατάλειψη – Η Αθήνα απλά ένα χωριό. 
Οθωμανική περίοδος: Μεγάλη καταστροφή. 
Σύγχρονη εποχή: Από τις ταβέρνες και τις όμορφες διαδρομές μέχρι την ταφή του Ιλισού. Μέλλον: Στόχοι και προτάσεις – ένας νέος τρόπος σκέψης για το αθηναϊκό τοπίο.

Η παρουσίαση εντάχθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, κατά την διάρκεια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου, στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου Αθηνών

Η καταγραφή έγινε από την ομάδα των Φρυκτωριών.

Δείτε την ομιλία εδώ ή εδώ:




ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ 

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και ασκεί το επιτήδευμα από το 2006 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2006 ήταν συνιδρυτής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ, και σήμερα υπεύθυνος δημοσιεύσεων του ομώνυμου ιστοτόπου. Από το 2015 είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων. Διατελεί, επίσης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ. Έχει μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων, ειδικά της Αττικής και πλέον δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ρέματα και την ορθή διαχείριση και αντιμετώπισή τους. Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνών, ειδικά για τα ρέματα στο διαδίκτυο και κυρίως για τον Ιλισσό. 

Ο MARTIN BALDWIN-EDWARDS είναι ένας Βρετανός συλλέκτης που ζει στην Αθήνα. Είναι πρώην διευθυντής του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Παντείου της Αθήνας. Σύμβουλος εμπειρογνωμόνων στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) στην Βιέννη και εμπειρογνώμονας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – DG Migration/Home and the Research Executive Agency. Είναι ερασιτέχνης συλλέκτης παλαιών χαρτών, καρτ-ποστάλ, φωτογραφιών και βιβλίων που σχετίζονται με την Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως στην Αθήνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «χαμένη κληρονομιά» της Αθήνας - κοινωνικά σημαντικά πράγματα (όπως ο ποταμός Ιλισός) των οποίων οι μνήμες διατηρούνται, κυρίως, μέσω φωτογραφιών και άλλων ιστορικών αρχείων.



Σχόλια

  1. Ομιλητής Δημήτρης Θεοδοσόπουλος "Έλπίζω όλα αυτά που θα πούμε να τα βρήτε ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ" !!!!!! Μπορεί να ξέρει από Ιλισσό, ελληνικά δεν ξέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Καταρχήν ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να δείτε το βίντεο. Όσο για το σχόλιο σας δέχομαι το λάθος, όμως οι γενικεύσεις δεν είναι καλό να γίνονται. Ένα λεκτικό λάθος σε μια ομιλία δεν είναι κριτήριο να βγάζουμε ολιστικά συμπεράσματα. Ούτε για τον Ιλισσό υποστηρίζω ότι ξέρω τα πάντα. Απλά ότι ξέρω θέλω να το μοιράζομαι. Σας ευχαριστώ πάντως και πάλι για την επισήμανση του λάθους το οποίο ευελπιστώ να μην επαναλάβω στο μέλλον. Τα λάθη μας μας κάνουν καλύτερους. Δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο ούτε για τις γνώσεις μου στον Ιλισσό ούτε για την Ελληνική γλώσσα. Όμως ο σεβασμός και η γόνιμη κριτική είναι αξίες και εργαλεία με τα οποία επιθυμώ να λειτουργώ. Καλή σας συνέχεια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου