Υμηττός: Το Δρακόσπιτο του Υμηττού και τα αρχαία λατομεία της περιοχής [βίντεο]

Υμηττός: Το Δρακόσπιτο του Υμηττού και τα αρχαία λατομεία της περιοχής.


Λίγα λόγια

Η Γεωμυθική σε συνεργασία με τις ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το τεκμηριογράφημα:

«Υμηττός: Το Δρακόσπιτο του Υμηττού και τα αρχαία λατομεία της περιοχής».
 
Έρευνα - Κείμενα - Παρουσίαση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".
 
Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στην αναρριχητική πίστα «Καράβι», στα λατομεία «Κεθήγου» και στο Δρακόσπιτο του Υμηττού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 Ένα ιδιαίτερο μεγαλιθικό κτίσμα βρίσκεται στις πλαγιές του Υμηττού, στην καρδιά της αρχαίας λατομικής περιοχής, ανάμεσα σε πάμπολλα μικρά και μεγάλα λατομεία. Η μοναδικότητα του, σε συνδυασμό με την έλλειψη αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή, έχουν τροφοδοτήσει πλήθος υποθέσεων για το πότε, από ποιον και γιατί κτίστηκε. Αυτός είναι ο προορισμός μας σε αυτό το τεκμηριογράφημα, να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το περίφημο Δρακόσπιτο του Υμηττού και να απαντήσουμε σε αυτά τα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα.

Στην πορεία μας για το Δρακόσπιτο περπατάμε πάνω στα ίχνη αρχαίων μονοπατιών, ανακαλύπτουμε τα απομεινάρια των αρχαίων λατόμων και συναντάμε από κοντά το μοναδικό Δρακόσπιτο της Ελλάδος που βρίσκεται εκτός περιοχής Ευβοίας.

Εξετάζουμε την αρχιτεκτονική του, την ιστορία του, το συγκρίνουμε με τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας ως προς τις ομοιότητες και τις διαφορές και βλέπουμε τα χαράγματα που βρίσκονται εντός του, τα πρώτα εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.
Ανηφορίζοντας λίγο παραπάνω συναντάμε δύο μικρά αρχαία λατομεία. Το αξιοσημείωτο αυτών είναι οι "κτητορικές" επιγραφές τους, που ανακαλύφθηκαν το 1980 και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο τεκμηριογράφημά μας.

Η τριάδα της περιοχής κλείνει με τα ίχνη ενός αρχαίου κυκλοτερούς κτίσματος, ακριβώς δίπλα από το Δρακόσπιτο, όπου έχει κι αυτό την δική του ιστορία.

Δειίτε το σχετικό τεκμηριογράφημα πατώντας εδώ:




Σχόλια