Υμηττός: Το Ιερό του Υμηττίου - Ομβρίου Διός στην κορυφή του Υμηττού [βίντεο]

Υμηττός: Το Ιερό του Υμηττίου - Ομβρίου Διός στην κορυφή του Υμηττού.


Λίγα λόγια

Η Γεωμυθική σε συνεργασία με τις ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το τεκμηριογράφημα:

«Υμηττός: Το Ιερό του Υμηττίου - Ομβρίου Διός στην κορυφή του Υμηττού».
 
Έρευνα - Κείμενα - Παρουσίαση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".
 
Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 στην κορυφή "Εύζωνας", δίπλα στο κέντρο εκπομπής Υμηττού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 
Η τυχαία ανακάλυψη από δύο Αμερικανούς περιπατητές το 1921 κάποιων κεραμεικών θραυσμάτων στην κορυφή του Υμηττού, οδήγησε δύο χρόνια αργότερα στην ανασκαφή και στην εύρεση της θέσης του ιερού του Διός στην κορυφή του Υμηττού.

Η δεύτερη ανασκαφή το 1939 πάλι από την Αμερικανική Αρχαιολογική Εταιρεία οδήγησε στην ιστορική εύρεση του βωμού του Ομβρίου Διός, στην βάση του αγάλματος του Υμηττίου Διός καθώς και χιλιάδων κεραμεικών θραυσμάτων, αρκετών ενεπίγραφων μάλιστα, που τεκμηρίωσαν την λατρεία στον χώρο ήδη από την εποχή του Χαλκού.
 
Όλες αυτές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις, η μελέτη των ευρημάτων, οι ιστορικές πηγές τόσο για το ιερό όσο και για τον Υμηττό αναλύονται στο νέο μας τεκμηριογράφημα στον Υμηττό και στην θέση που ανακαλύφθηκε το ιερό, στην κορυφή του Υμηττού. Ακολουθήστε μας σε αυτή μας την ανάβαση στο ιερό όρος και στην μοναδική ιστορία του τόσο άγνωστου αλλά σπουδαίου αρχαιολογικού τόπου.

Δειίτε το σχετικό τεκμηριογράφημα πατώντας εδώ:




Σχόλια