Μια ιστορία από της Πικροδάφνης τα μέρη [Απρίλιος 2019]

Μια ιστορία από της Πικροδάφνης τα μέρη.


Η εύρεση

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 σπηλαιολόγοι από δυο σπηλαιολογικούς συλλόγους (Ε.Σ.Ε. και Σ.ΕΛ.Α.Σ.) οι Ιωάννα Γάλλου, Georgia Manzi, Αντώνης Κατσούφρης, Γιώργος Καφαντάρης και Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, ξεκίνησαν για μια Γεωμυθική περιήγηση στα υπόγεια της Πικροδάφνης. 2,5 χιλιόμετρα υπόγειο περπάτημα κάτω από την Ηλιούπολη και μέσα στα νερά των δρόμων (και όχι μόνο). Μέχρι που έπεσαν πάνω σε έναν τοίχο από τσιμεντόλιθους που έφραζε την είσοδο του νερού. Στον ενθουσιασμό της εξερεύνησης προστέθηκε η απορία για την σκοπιμότητα του τοίχου. Τον τοίχο της Πικροδάφνης, τον τοίχο της ντροπής. Και το ημερολόγιο τοίχου ξεκίνησε να έχει καθημερινές πλέον καταγραφές.

Η αρχική εξερεύνηση - 2.12.2018





Η έρευνα

Με το που η ομάδα μας βγήκε και πάλι στην επιφάνεια, επικοινωνήσαμε με την Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (Κι.Π.Η.) και το Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης, όπου κινήθηκαν άμεσα και ήδη την επομένη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 η Κι.Π.Η. και άλλοι φορείς κατήγγειλαν το γεγονός με έναν μαραθώνιο επιστολών σε κάθε αρμόδια και πιθανή αρμόδια υπηρεσία για να ενημερωθούμε για την πατρότητα του τοίχου και την σκοπιμότητα του. Αποτέλεσμα ήταν να διαπιστώσουμε όλοι ότι κανένας δεν ήξερε το ποιος, πότε και το γιατί του τοίχου.

Με περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι πέραν του τοίχου και η επέκταση του αγωγού πέρα της Πατριάρχου Γρηγορίου ήταν παράνομη καθώς ήταν έργο εντός της ζώνης προστασίας του Υμηττού.


Σε δορυφορική φωτογραφία της Google βλέπουμε ότι τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη τον Ιανουάριο του 2001. Φαίνεται μάλιστα στα δεξιά και ο ίδιος αγωγός, ακόμα άθαφτος:
Η πλημμύρα στο επίμαχο σημείο την πρωτοχρονιά του 2019

Κατά την διάρκεια της βροχής της πρωτοχρονιάς του 2019, που ήταν μια απλή νεροποντή, ο Γιώργος Καφαντάρης επισκέφτηκε το μέρος και διαπίστωσε ότι στο σημείο λιμνάζουν νερά σε βαθμό που δημιουργούν μια λίμνη βάθους 2 μέτρων. Στις φωτογραφίες φαίνεται το ίδιο σημείο χωρίς νερό (φωτ: Ευαγγελία Δημητρίου) και με νερό (φωτ: Γιώργος Καφαντάρης):





Η κινητοποίηση

Μετά από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις σε σπίτια, στο ρέμα, σε μεταμεσονύχτιους διαλόγους και αμέτρητα e-mail, τελικά αποφασίστηκε από μερικούς αποφασισμένους συλλόγους και κινήσεις να τεντώσουν το σχοινί όσο πήγαινε και ανακοινώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019 η καθαίρεση του με δικά μας μέσα. Ως μέρα καθαίρεσης του τοίχου από τις συνεργαζόμενες συλλογικότητες ορίστηκε η Κυριακή 7 Απριλίου. 

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκίνησε ακόμα εντονότερη επιστολογραφία με τις υπηρεσίες για την καθαίρεση του, καθότι πλέον το ζήτημα αφορούσε την δημόσια ασφάλεια. 

Στις 19 Μαρτίου 2019 συναντήθηκαν στο σημείο ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Πατσαβός, εκ μέρους της Κι.Π.Η. η Ευαγγελία Δημητρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αναγνωστόπουλος, η προϊσταμένη  της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Αραμπατζή  και άλλα άτομα από την ίδια υπηρεσία καθώς και από το μελετητικό γραφείο, που έχει κάνει τη μελέτη για την Πικροδάφνη. 

Το βράδυ της ίδιας μέρας η ομάδα μας κατέβηκε στον υπόγειο τμήμα της Πικροδάφνης, για να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις στο τελευταίο κομμάτι της, στο γήπεδο ΔΙΑΝΑ, προκειμένου να δοθούν στην Περιφέρεια Αττικής, όπως είχαμε υποσχεθεί στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόπουλο, για να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες της καθαίρεσης μπάζων και γκρεμίσματος του τοίχου.





Το γκρέμισμα

Όλη αυτή η βαβούρα, σε συνδυασμό πιθανόν και με την προεκλογική περίοδο πίεσε τόσο την κατάσταση όπου τελικά η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι θα γκρεμίσει αυτή τον τοίχο την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019. Όπως και έκανε. Το έργο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.









Φρέσκος αέρας μπήκε στην Πικροδάφνη μας, φως του ήλιου και στην πρώτη βροχούλα και το άγιο νερό του Υμηττού. Η Πικροδάφνη μας δείχνει τον δρόμο για όλα τα ρέματα της Αττικής και της Ελλάδας.

Λευτεριά στα ρέματα μας.

Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα αυτών που στάθηκαν πιστοί μέχρι το τέλος για το γκρέμισμα του:

- Κι.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
- Κίνητρον – Δράσεις Πολιτισμού & Αλληλεγγύης
- “Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής”
- Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
- ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ
- ΙΛΙΣ-SOS
- Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης
- ‘Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού’-Τότσικας Πάνος
- Μικρογεωγραφίες
- SOMA (Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής)
- Κώστας Γ. Σεφτελής, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης, τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου & Αντιδήμαρχος
- ΠΕΡΙΠΟΛΟ Αττικής

Δείτε και σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ με την Κατερίνα Χριστοφιλίδου από τα ECO NEWS:



_____________________________________________________________________
Έρευνα: 
Ομάδα Γεωμυθική

Επεξεργασία κειμένων - μορφοποίηση:
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 
Ημερολόγιο τοίχου από την Κί.Π.Η.:

Φωτογραφίες:
Ευαγγελία Δημητρίου
Γιώργος Καφαντάρης
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Σχόλια

  1. Χαίρομαι ιδιαίτερα, πολύ και λυπούμαι ταυτόχρονα 'λίγο, για διάφορους λόγους, που δεν είναι του αμέσου εδώ παρόντος. Αυτό το σύντομο άρθρο, βάζει κάποια τάξη, αν κι ελλειπή, σε ό,τι αφορά την πραγματικότητα, το' θόρυβο και τις φωνασκίες και την παραπληροφόρηση με τις εσφαλμένες εντυπώσεις, που προκλήθηκαν στο αναγνωστικό κι ενδιαφερόμενο κοινό, άνευ ουσιαστικού λόγου και αιτίας. Η περεταίρω αποκατάσταση κι αποκάλυψη της αλήθειας, που απομένει θ' ακολουθήσει, αν χρειαστεί, ακριβώς χάριν της ευταξίας και της αποφυγής στο μέλλον κακοποίησής της, που μόνο ζημία προσφέρει και διόλου βοήθεια.

    Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω της ευχαριστίες μου πέραν της κ. Ε. Δημητρίου και του κ. Δημ. Θεοδοσόπουλου, σ' εκείνους που συμμετείχαν στην πρώτη και σημαντικότερη δράση στην πρόσφατη ιστορία της Πικροδάφνης, η οποία δράση και 'μπορεί ν' αποτελέσει αφετηρία αλυσίδας γεγονότων ευεργετικών για τα ρέματα, τα ποτάμια και το φυσικό μας περιβάλλον γενικότερα, που ζωοδοτείται - και με τη σειρά του ζωογονεί - από το νερό και τον κύκλο του.

    Βεβαίως, είναι τόσα πολλά τα οποία απαιτείται να γίνουν ώστε η προϋπόθεση ενότητας όλων των ενδιαφερομένων και η αγαστή συνεργασία τους, κατόπιν συνεννόησης κι ομονόησης και καθορισμού κοινής - ή παράλληλης ομόρροπης - κατεύθυνσης, είναι απολύτως αναγκαία, χωρίς να περισσεύει ουδείς.

    Θερμές ευχαριστίες, λοιπόν, στις κ.κ. Ιωάννα Γάλλου και Georgia Manzi, καθώς και στους κ.κ. Αντώνη Κατσούφρη και Γιώργο Καφαντάρη, από καρδιάς. Επίσης σε όλους όσους συμμερίστηκαν, συνέδραμαν, αφουκράστηκαν και ανταποκρίθηκαν, κατά συνείδηση και δύναμη στην ως τώρα προσπάθεια, με την ευχή να παραμείνουν και να πληθύνουν, μέχρις ότου πραγματοποιηθεί κάθε εφικτό έργο επαναφοράς και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής - με το' μισό μας πληθυσμό - που πάσχει επιθανάτια, καθώς και της χώρας όλης, που μέχρι στιγμής ελάχιστα θεραπεύονται συγκριτικά μ' εκείνα που πολλοί δυστυχώς, ακόμη και συστηματικά, καταστρέφουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

      Θα παρακαλούσαμε δυο πράγματα:

      1. Να μας αναφέρετε τι εννοείτε με "την παραπληροφόρηση με τις εσφαλμένες εντυπώσεις, που προκλήθηκαν στο αναγνωστικό κι ενδιαφερόμενο κοινό, άνευ ουσιαστικού λόγου και αιτίας."

      και

      2. Το ονοματεπώνυμο σας

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου