Τα φυτά στο Μάτι // Βοτανική περιήγηση στην πληγωμένη περιοχή, πριν και μετά την φωτιά.

Τα φυτά στο Μάτι.
Βοτανική περιήγηση 
στην πληγωμένη από την φωτιά περιοχή. 
Η αναγέννηση της φύσης ξεκίνησε.


Εισαγωγή

Το παρόν άρθρο, η βοτανική μας περιήγηση στο πληγωμένο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, πριν και μετά την φωτιά, αποτελεί το όγδοο μέρος της σειράς βοτανικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους. Αρωγός σε όλες τις περιηγήσεις μας αλλά και έμπνευση για την δημιουργία της παρούσας σειράς είναι ο μόνιμος συνεργάτης μας, Σταύρος Αποστόλου, ο ερασιτέχνης φωτογράφος βιοποικιλότητας και ο άνθρωπος πίσω από το Natura Hellenica και αρκετές άλλες σελίδες σχετικού ενδιαφέροντος.

Η φωτιά στο Μάτι
πηγή κειμένου:wikipedia

Στις 23 Ιουλίου 2018 στις 16:41 το απόγευμα, ξέσπασε φωτιά στην Ανατολική Αττική, όπου ξεκίνησε από την ανατολική πλευρά της Πεντέλης και κατευθύνθηκε προς τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι, η οποία επεκτάθηκε με γρήγορο ρυθμό λόγω των ισχυρών τοπικών ανέμων, έχοντας ως αποτέλεσμα, εκτός των φυσικών και υλικών καταστροφών, δεκάδες θύματα στο Μάτι. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός αναφέρεται σε 99 νεκρούς, ενώ αναφέρθηκαν και 164 τραυματίες, εκ των οποίων οι 23 παιδιά, από τους οποίους κατέληξαν οι 16. Κατά τις αυτοψίες που διενέργησαν τις τρεις πρώτες ημέρες μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε 3.236 κτήρια, κρίθηκαν μη κατοικήσιμα τα 1.657, ποσοστό 51,21% επί του συνόλου. 

H πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

Τα φυτά στο Μάτι, μετά την φωτιά

Ο Σταύρος, με το βλέμμα του και με τον φακό του, επισκέφτηκε πρόσφατα (Οκτώβριος 2018) την πολύπαθη περιοχή και φωτογράφισε μερικά φυτά της περιοχής, που αναγεννιούνται σιγά σιγά μέσα από τις στάχτες που άφησε η πρόσφατη φωτιά.

Στο παρόν άρθρο τα παρουσιάζουμε, χωρίς ωστόσο να εξαντλούμε την βιοποικιλότητα της περιοχής και με την ευχή η κανονικότητα των ανθρώπων και της φύσης να επιστρέψει ξανά στην περιοχή. 




















Τα φυτά στο Μάτι πριν την φωτιά

Σε παλαιότερες βόλτες, πριν την καταστρεπτική φωτιά, ο φακός του Σταύρου είχε αποθανατίσει και αυτά τα φυτά:











































____________________________________________________________________

Έρευνα - Φωτογραφίες

Σταύρος Αποστόλου, ο άνθρωπος πίσω από το Natura Hellenica


Σχόλια