Παραμυθητικός πρός την εαυτού γυναίκα // Ανάγνωση ΠλουτάρχουΠαραμυθητικὸς πρὸς τὴν ἐαυτοῦ γυναίκα // Ανάγνωση όλου του σωζόμενου, παρηγορητικού κειμένου του Πλουτάρχου προς τη γυναίκα του Τιμοξένα για τον θάνατο σε νηπιακή ηλικία της κόρης τους.


Λίγα λόγια

Κείμενο με αμεσότητα και γνήσια συγκίνηση, όπου ο Πλούταρχος σε μορφή επιστολής, αναλύει τους λόγους που η γυναίκα του Τιμοξένα οφείλει να σταθεί με τον ορθό τρόπο, που προστάζει η παράδοση και η κοινή τους μυστηριακή εμπειρία, απέναντι στον θάνατο της μικρής τους κόρης.

Ο βιογράφος και φιλόσοφος Πλούταρχος (50-120 μ.Χ. περ.) γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας. Με τα ταξίδια του διεύρυνε τον γνωστικό του ορίζοντα και ήρθε σε επαφή με προσωπικότητες της εποχής, κυρίως εξέχοντες Ρωμαίους. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πατρίδα του και άσκησε δημόσια τα ιερατικά αξιώματα. Το σωζόμενο έργο του διακρίνεται στο ιστορικό-βιογραφικό μέρος και στα ονομαζόμενα "Ηθικά" συγγράμματα. Στους "Παράλληλους βίους" παραβάλλονται επιφανείς Έλληνες και Ρωμαίοι και συγκρίνονται εμμέσως οι κόσμοι που καθένας εκπροσωπεί. Στα "Ηθικά" αναπτύσσονται, άλλοτε υπό μορφή διαλόγων και άλλοτε πραγματειών ή διατριβών, ζητήματα ηθικής, φιλοσοφίας, επιστήμης, πολιτικής, φιλολογικής κριτικής, καθώς και θέματα από τον χώρο της θρησκείας, της φύσης, της ιστορίας κ.λ.π. Πολυμαθής και με λεπτό πνεύμα, ο συγγραφέας εξέφρασε με απλότητα και αισιόδοξη αντίληψη τις παραδοσιακές Ελληνικές αξίες. Το έργο του τέρπει και διδάσκει, όντας παράλληλα σπουδαία πηγή της γραμματείας των κλασικών και των Αλεξανδρινών χρόνων. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


_______________________________________________________________________
Δείτε επίσης:
Σειρά: Γεωμυθικές Αναγνώσεις
Αναγνώσεις επιλεγμένων αποσπασμάτων βιβλίων, δημοσιεύσεων και ερευνών.


Σχόλια