Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Η αποστολή της ποίησης // Ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων, από το βιβλίο του Ρόμπερτ Γκρέιβς, η ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ.Ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων, 

από το βιβλίο του Ρόμπερτ Γκρέιβς, 
η ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ, με θέμα:

"Η αποστολή της ποίησης και ο ρόλος των ποιητών"

Οι ιέρειες της Λευκής Θεάς στην αρχαία εποχή είναι πιθανόν να λεύκαιναν τα πρόσωπά τους με κιμωλία κατά μίμηση του λευκού δίσκου της Σελήνης. Είναι πιθανόν η Σαμοθράκη, ξακουστή για τα Μυστήρια της Λευκής Θεάς, να παίρνει το όνομά της από τη φολιδωτή λέπρα, διότι είναι γνωστό ότι σαμο- σημαίνει λευκό και ότι η λέξη στα αρχαία γοϊδελικά γι' αυτό το είδος της λέπρας ήταν σαμοθρούσκ. Ο Στράβων προσφέρει έρεισμα σε αυτή την πρόταση στα Γεωγραφικά του· αναφέρει ότι ο Αρτεμίδωρος γράφει πως «υπάρχει ένα νησί κοντά στη Βρετανία όπου τελούνται οι ίδιες ιεροτελεστίες προς τιμήν της Δήμητρας και της Περσεφόνης όπως στη Σαμοθράκη».


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
// Η ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ 
// ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΥΘΟΥ 
// Εκδόσεις Κάκτος

Με τούτο το θεμελιώδες στην κατηγορία του βιβλίο, συμπύκνωση άπειρου γνωστικού υλικού, ο Ρόμπερτ Γκρέιβς ανακαλύπτει τα ίχνη του μυστηρίου της Λευκής Θεάς στην οικουμενική μυθολογία και ιστορία, στα εξελικτικά στάδια του παγκόσμιου πολιτισμού, και αποκρυπτογραφεί τη μυστική γλώσσα των φανερώσεών της από τότε που πρωτογεννήθηκε η ποίηση μέχρι τις μέρες μας, συντάσσοντας μιαν ιστορική γραμματική του ποιητικού μύθου. 


______________________________________________________________
Δείτε επίσης:

Σειρά: Γεωμυθικές Αναγνώσεις

Αναγνώσεις επιλεγμένων αποσπασμάτων βιβλίων, δημοσιεύσεων και ερευνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου