Εισαγωγή
Το παρόν άρθρο, η βοτανική μας περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας στην Κόρινθο, αποτελεί το εντέκατο μέρος της σειράς βοτανικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους. Αρωγός σε όλες τις περιηγήσεις μας αλλά και έμπνευση για την δημιουργία της παρούσας σειράς είναι ο μόνιμος συνεργάτης μας, Σταύρος Αποστόλου, ο ερασιτέχνης φωτογράφος βιοποικιλότητας και ο άνθρωπος πίσω από το Natura Hellenica και αρκετές άλλες σελίδες σχετικού ενδιαφέροντος.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σικυώνας
Στην αγορά έχει ανασκαφεί ένας ναός που χρονολογείται με βάση τις κατασκευαστικές φάσεις από την αρχαϊκή ως και την ελληνιστική εποχή. Την παλαιοχριστιανική εποχή μετατράπηκε σε Βασιλική.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της αγοράς, στις υπώρειες της ελληνιστικής ακρόπολης δεσπόζει το Γυμνάσιο Παλαίστρα που χρονολογείται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.
Το μνημειακό συγκρότημα απλώνεται σε δύο αναλήμματα (επίπεδα), που επικοινωνούν μεταξύ τους με τρεις κλίμακες ανόδου. Ξεχωρίζουν οι δύο κρηναίες κατασκευές, τοποθετημένες κατά μήκος του αναλημματικού τοίχου που συγκρατεί το ανώτερο επίπεδο του οικοδομήματος.
Στο ανατολικό ανασκαμμένο τμήμα της αγοράς έχει ανασκαφεί το Βουλευτήριο και μια επιμήκης στοά, που κατασκευάστηκαν τον 4ο αι π.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή το Βουλευτήριο μετατράπηκε σε Θερμές, (δημόσια λουτρά), ενώ και η στοά δέχτηκε επισκευές για εργαστηριακή χρήση.
Το Θέατρο, λαξευμένο σε ένα φυσικό κοίλωμα στις υπώρειες της ελληνιστικής ακρόπολης, χρονολογείται στα τέλη του 4ο αι. π.Χ. Αποτελείται από το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή, ενώ μοναδικά δείγματα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής αποτελούν οι δύο θολωτές δίοδοι στα άκρα του κοίλου για την είσοδο των θεατών. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή δέχτηκε προσθήκες, κυρίως στο σκηνικό οικοδόμημα.
Το Στάδιο στα δυτικά του Θεάτρου, αν και δεν έχει ανασκαφεί, διαγράφεται λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Στο νότιο άκρο του διακρίνεται η σφενδόνη, ενώ ο επιμήκης στίβος απολήγει σε αναλημματικούς τοίχους που συγκρατούσαν τις επιχώσεις στο βόρειο άκρο.
Το Μουσείο της Σικυώνας στεγάζεται από το έτος 1935 σε τμήμα ενός ρωμαϊκού Βαλανείου (Θέρμες) και βρίσκεται βόρεια της αγοράς της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης. Στον αίθριο χώρο του Μουσείου και στις τρεις αίθουσες εκτίθενται οι θησαυροί της Σικυώνας και των γύρω περιοχών καθώς και ευρήματα από τη πόλη Στύμφαλο, την πόλη Πελλήνη και το Σπήλαιο των Πιτσών και χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή έως και την παλαιοχριστιανική περίοδο.
Βοτανική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο.
Στην συνέχεια παρουσιάζονται μερικά από τα φυτά του αρχαιολογικού χώρου που εντοπίσαμε σε πρόσφατη επίσκεψη μας στον χώρο (Νοέμβριος 2021). Σας παροτρύνουμε να επισκεφτείτε τον αρκετά μεγάλο και ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο, όσο και το πολύ ιδιαίτερο Μουσείο της άγνωστης στο ευρύ κοινό Αρχαίας Σικυώνας.
Καλές περιηγήσεις περιπατητικές αλλά και βοτανικές σε όλους!
___________________________________________________________________
Έρευνα πεδίου:
Συρμαλή Δοντά, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος
Αναγνώριση φυτών:
Σταύρος Αποστόλου
Πηγές κειμένου:
1. http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=2538
2. wikipedia
Πολύ όμορφο μέρος! Σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη.
ΑπάντησηΔιαγραφή