Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Οδοί Παγκρατίου // Η ιστορία κάθε ονόματος οδού της περιοχής του Παγκρατίου // 1 από 5.
Οδοί Παγκρατίου. 
Οι δρόμοι της ζωής μας. 
Οι ιστορίες πίσω από κάθε όνομα οδού 
της περιοχής του Παγκρατίου.
ΕισαγωγήΤο Παγκράτι είναι συνοικία στο νοτιοανατολικό τμήμα του δήμου Αθηναίων και μία εκ των μεγαλυτέρων και πολυπληθεστέρων. Συνορεύει με την Καισαριανή, τον Βύρωνα και τον Υμηττό, ενώ βρίσκεται παράλληλα σε μικρή απόσταση από το κέντρο των Αθηνών. Η περιοχή αντιστοιχεί γεωγραφικά στον αρχαίο δήμο Άγρας. Το όνομα της περιοχής οφείλεται στο υπαίθριο ιερό του χθόνιου θεού Παγκράτη, γνωστό κατά την αρχαιότητα, το οποίο εντοπίστηκε το 1953, στις όχθες του Ιλισσού στην συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Βασ. Κωνσταντίνου. Kατά την αρχαιότητα στα νότιο/δυτικά σύνορα του Παγκρατίου (περιοχή Μετς), κατά μήκος του Ιλισσού, υπήρχε κτισμένος μεγάλος αριθμός ναών, πέρα από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα το Παγκράτι ήταν ένας απέραντος βοσκότοπος, με πολλά ρέματα που ξεκινούσαν από τον Υμηττό και κατέληγαν στην κεντρική κοίτη του Ιλισσού ποταμού. Κατα την διάρκεια του 20ου αιώνα το Παγκράτι έγινε από τις πλέον πολυπληθής περιοχές των Αθηνών.

Για την παρούσα εργασία, οδοί_Παγκρατίου, που θα παρουσιαστεί σε 5 συνέχειες, λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι δρόμοι (σύνολο 210) που βρίσκονται εντός της περιοχής που ορίζουν οι εξής οδοί και λεωφόροι:

Ηλιουπόλεως - Φιλολάου - Δαμαγήτου - Ιλιάδος - Φορμίωνος - 
Υμηττού - Γρ.Θεολόγου - Λεωφ. Βασ.Αλεξάνδρου - Μιχαλακοπούλου - 
Λεωφ. Βασ.Κωνσταντίνου - Αρδηττού

Οδοί Παγκρατίου // Μέρος 1 από 5

Στο παρόν πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι εξής οδοί με την παρακάτω σειρά:


Ριζάρη
Σπ. Μερκούρη
Πτολεμαίων
Αρριανού
Αμύντα
Νικάνδρου
Φωκιανού
Αρκτινού
Ηρώνδα
Παυσανίου
Ευφορίωνος
Χρεμωνίδου
Πολέμωνος
Πολεμοκράτους
Αρχελάου
Ελλανίκου
Στασίνου
Ζαλεύκου
Καλλίμαχου
Χείρωνος
Ερμιόνης
Ευφράνορος
Τυδέως
Βρυάξιδος
Λάσκου Β.
Ιφικράτους
Θεαγένους
Δράκοντος
Μάρκου Μουσούρου
Κυνίσκας
Αρχιμήδους
Εμπεδοκλέους
Πρόκλου
Δαμαγητου
Δαμάρεως
Κόνωνος 
Ευφρονίου
Τιμοθέου
Κτησίου
Τελεσίλης
Φαίδωνος
Θήρωνος
Μονής Σεκού
Ιοφώντος
Τιμάρχου
Ναϊάδων
Βασ. Γεωργίου Β'
Βασ. Κωνσταντίνου
Βασ. Αλεξάνδρου
Μιχαλακοπούλου

Για την εύκολη περιήγηση σας στις φωτογραφίες πατήστε πάνω σε μια και έπειτα να μετακινείστε με τα βελάκια (δεξιά και αριστερά).


____________________________________________________________________________
Κείμενο - Έρευνα - Γραφικά:
Θεοδοσόπουλος Δημήτρης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Κύρια πηγή: wikipedia (Ελληνική και Ξένη)

5 σχόλια:

 1. ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑ, ΕΤΡΕΞΑ,ΓΕΛΑΣΑ ΚΑΙ ΕΚΛΑΨΑ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ. ΤΟΝ ΓΥΡΙΣΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΞΥΛΙΚΙ-ΤΟΝ ΓΥΡΟ-ΤΟΝ ΜΟΥΚΟ ΕΙΤΕ ΦΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΚΕΣ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜ (ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ 2 ΚΑΙ ΤΟ 12). ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΤΟΥ ΕΜΓΥΛΙΟΥ. ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 7 ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ. ΑΣ ΚΡΑΤΙΣΟΜΕ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ.

  Στέλιος Ιδομ. Κογχυλάκης διπλ. μηχα/γος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετική δουλειά! Παυσανίου από τον περιηγητή και όχι από τον Σαπρατιάτη στρατηγό της μάχης των Πλαταιών; Θεαγένους από τον Θάσιο αθλητή και όχι από τον Μεγαρέα τύραννο; Ειδικά η Θεαγένους, παράλληλη στη Θήρωνος και την Ιέρωνος, μάλλον στον τύραννο αναφέρεται... Πολύ καλή δουλειά, θα βγουν και τα άλλα 2 μέρη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε για τις αναγνώσεις και τα σχόλια σας καταρχήν. Οι επισημάνσεις είναι εύστοχες γενικά και θα επανεξεργαστούμε τα άρθρα. Τα τελευταία δύο θα βγουν σύντομα και αυτά.

   Διαγραφή