Via Ferrata στην Πάρνηθα // Διασχίζοντας το “Άρμα” και την “LA.GRO.TA.”

Λίγα λόγια

Στο πανέμορφο και χιλιοταλαιπωρημένο βουνό της Πάρνηθας υπάρχουν οι δυο μοναδικές διαδρομές Via Ferrata στην Αττική, στην εντυπωσιακή ορθοπλαγιά του Άρματος, πάνω από το διάσημο ρέμα της Γκούρας ή αλλιώς ρέμα της Γιαννούλας.

Το 2021 παρέα με φίλους σπηλαιολόγους, ορειβάτες, αναρριχητές και φαραγγάδες διασχίσαμε τις δυο αυτές διαδρομές και τις παρουσιάζουμε βήμα βήμα στα δυο βίντεο που παραθέτουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η διάσχιση των δυο αυτών ειδικών διαδρομών χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και κατάλληλη εκπαίδευση και συνοδεία. Μην το επιχειρήσετε χωρίς κάποιον ειδικό μαζί.

Τι είναι η Via Ferrata;

H via ferrata, όπως υποδεικνύει και το Ιταλικό όνομα της, σημαίνει κυριολεκτικά σιδερένιος δρόμος. Πρακτικά πρόκειται για μια αναρριχητική διαδρομή για την διάσχιση της οποίας χρησιμοποιείται ένα συρματόσχοινο που είναι ειδικά πακτωμένο στο βράχο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι αναρριχητές είναι πάντα ασφαλισμένοι σε αυτό τοσυρματόσχοινο μέσω ενός ειδικού συστήματος απόσβεσης (μποντριέ, λανιέρες).

Εκτός από το συρματόσχοινο και ανάλογα με τη δυσκολία, σε μια via ferrata μπορεί να βρει κανείς και άλλα βοηθήματα όπως πχ σιδερένια σκαλιά πακτωμένα στο βράχο, σκάλες, κρεμαστές γέφυρες, τούνελ, κλπ.

Όπως το λέει και το όνομα η ιδέα είναι ιταλική. Αμέσως μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο στους Δολομίτες, οι άνθρωποι άρχισαν να ανεβαίνουν στα βουνά εκμεταλλευόμενοι τις εκτεταμένες υποδομές που άφησαν πίσω τους οι στρατιώτες. Οι διαδρομές ήταν εντυπωσιακές και σε οδηγούσαν σε μέρη απρόσιτα με άλλο τρόπο. Η ανάπτυξη του τουρισμού στη περιοχή οδήγησε στη συντήρηση των παλιών και τη δημιουργία καινούργιων διαδρομών. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το καλοκαίρι τους Δολομίτες για να ανέβουν μια από τις χιλιάδες καταπληκτικές διαδρομές.

Μια via ferrata μπορεί να είναι μικρή και σύντομη (200-300 μ.), μπορεί όμως να είναι πολύωρη και να φτάνει και τα 1000 μ. απαιτώντας εμπειρία στο βουνό. Μπορεί κανείς να κάνει ακόμη και πολυήμερες διαδρομές περνώντας από τη μια via ferrata στην άλλη. Μια via ferrata δεν είναι απαιτητική όπως μια αναρριχητική διαδρομή. Είναι βέβαια πιο απαιτητική από την απλή πεζοπορία. Απευθύνεται σε όλους όσοι δεν έχουν υψοφοβία και έχουν μια ικανοποιητική φυσική κατάσταση. Ακόμη και σε παιδιά. Με τη συνοδεία ενηλίκων φυσικά.

Στην δική μας διάσχιση για παράδειγμα είχαμε μαζί μας τον 6χρονο Θάνο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ξανά ότι οι συγκεκριμένες διαδρομές απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και γνώσεις, φυσική κατάσταση και ψυχολογική άνεση στην κίνηση πάνω από γκρεμούς δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων. Επίσης, η διαφυγή εν μέσω διαδρομής μπορεί να είναι δύσκολη ή αδύνατη, οπότε δε θα πρέπει να υπολογίζετε σε δυνατότητα εγκατάλειψης πριν την ολοκλήρωση της. 

Η διάσχιση του "Άρματος"

Η Via Ferrata "Άρμα" της Πάρνηθας, είναι χαραγμένη πάνω από το Φαράγγι της Γκούρας στις ορθοπλαγιές του όρους Άρμα. Όπως κάθε via ferrata είναι αρματωμένη με συρματόσχοινα αλλά και σχοινιά στα σημεία με έντονη κλίση, που διευκολύνουν και ασφαλίζουν την διάσχιση, πάντα με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (μποντριέ, λανιέρες, κράνος).

Προσεγγίζεται πάνω από την Μονή Κλειστών, από μονοπάτι που δεν είναι και πολύ εμφανές. Η δική μας διάσχιση, που έχει καταγραφεί στο βίντεο, έγινε τον Απρίλιο του 2021 και συμμετείχαν οι εξής:

Μαρία Σταμούλου, Κατερίνα Ahaka Χαλαμπαρδάκη, Γιώργος Βλάχος
Γιώργος Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Μπέκας, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Δείτε την διάσχιση μας εδώ, όπου αναφέρονται και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες:

 Φωτογραφίες της διάσχισης μας:

 









 

Η διάσχιση της "LA.GRO.TA."

Η Via Ferrata "LA.GRO.TA." της Πάρνηθας, βρίσκεται και αυτή πάνω από το Φαράγγι της Γκούρας, αλλά σε χαμηλότερο υψόμετρο και είναι πιο τεχνική από αυτή του Άρματος. Προσεγγίζεται από την Μονή Κλειστών. 

Η δική μας διάσχιση, που έχει καταγραφεί στο βίντεο, έγινε τον Απρίλιο του 2021 και συμμετείχαν οι εξής:

Μαρία Σταμούλου, Κατερίνα Ahaka Χαλαμπαρδάκη, Γιώργος Δαλιάνης,
Μάρθα Αρβανίτη, Γιώργος Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Μπέκας,
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και ο μικρός Θάνος

Δείτε την διάσχιση μας εδώ, όπου αναφέρονται και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες:

Φωτογραφίες της διάσχισης μας:











 _____________________________________________________________________________________

Συγγραφή άρθρου:

Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Σπηλαιολόγος ΕΣΕ

Πηγές για το κείμενο:

1. https://fysiolatres.gr/via-ferrata-lagrota-parnitha/

2. https://www.snowclub.gr/forums/topic/19095-via-ferrata/


Σχόλια