Καισαριανή - Υμηττός // Διαλεκτικές σχέσεις ιστορικότητας και φυσικού περιβάλλοντος (Πυροβολημένες Πολυκατοικίες, Σκοπευτήριο, Μονή Καισαριανής, Πύργος Φρυκτωριών, Καλοπούλα) [βίντεο]
Καισαριανή - Υμηττός:
Διαλεκτικές σχέσεις ιστορικότητας
και φυσικού περιβάλλοντος
και φυσικού περιβάλλοντος
(Πυροβολημένες Πολυκατοικίες, Σκοπευτήριο,
Μονή Καισαριανής, Πύργος Φρυκτωριών, Καλοπούλα)
[βίντεο]
Εισαγωγή
Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η δράση της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού με τίτλο: "Καισαριανή - Υμηττός: Διαλεκτικές σχέσεις ιστορικότητας και φυσικού περιβάλλοντος". Ο διπλός στόχος της δράσης, αφενός αφορούσε στη γνωριμία με το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν της Καισαριανής και αφετέρου με τα μνημεία του πλαισιώνουν το φυσικό περιβάλλον του γειτονικού ορεινού όγκου του Υμηττού. Με όχημα το κατεξοχήν εξερευνητικό εργαλείο της ΠΟΥ, την πεζοπορία, αλλά και σύμμαχο τον καλό καιρό, τα μέλη και οι φίλοι της ομάδας εξερεύνησαν άγνωστες πτυχές του αστικού χώρου της Καισαριανής και περιπλανήθηκαν στα ιστορικά μνημεία του απώτερου παρελθόντος που κρύβονται -λιγότερο ή περισσότερο καλά- μέσα στα δάση του κοντινού περιαστικού μας βουνού. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε την περιήγηση αυτή με επεξηγηματικά κείμενα και τις αντίστοιχες βιντεοσκοπήσεις των ομιλιών.
Στάση α' // Πυροβολημένες Πολυκατοικίες Καισαριανής
Η πρώτη στάση έγινε στις "πυροβολημένες" πολυκατοικίες της Καισαριανής, που φέρουν ακόμη τα σημάδια από τις εχθροπραξίες των Δεκεμβριανών του 1944. Ο Μάνος Κιτσέλλης, ο οποίος μεγάλωσε εκεί, μας μετέφερε τις αναμνήσεις του από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε μια περίοδο, όπου οι μνήμες των δραματικών γεγονότων ήταν ακόμη νωπές.
Δείτε το απόσπασμα εδώ:
Στάση β' // Σκοπευτήριο Καισαριανής
Στο Σκοπευτήριο, τόπο θυσίας για εκατοντάδες ανθρώπους κατά της διάρκεια της Κατοχής, ξεναγηθήκαμε από τον Κώστα Γαβριλάκη, περπατήσαμε στους χώρους όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή οι εκτελεσθέντες, μάθαμε επιλεγμένες προσωπικές ιστορίες τους και βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη "δύσκολη μνήμη" και την διαχείρισή της.
Δείτε το απόσπασμα εδώ:
Στάση γ' // Μονή Καισαριανής
Στη Μονή Καισαιριανής, ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος μας ενημέρωσε για την οχυρωματική αρχιτεκτονική των βυζαντινών μοναστηριών, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στις ιστορικές συγκυρίες που δημιούργησαν τις ταραγμένες εποχές και την ανάγκη για αυξημένη προστασία των μονών, ενώ μας μίλησε και για την επιλογή της συγκεκριμένης πλεονεκτικής οχυρής θέσης, όπως αυτή υποδεικνύεται από τη γεωμορφολογία του Υμηττού.
Στάση δ' // Πύργος Ανθούσας (Φρυκτωριών)
Μετα από μία ευχάριστη πεζοπορία μέσα στο δάσος, φτάσαμε στη Φρυκτωρία, όπου η Γεωργία Κανελλοπούλου, μέσα από την τεχνική της ξενάγησης ερμηνείας, μας ενημέρωσε για την πρώιμη αυτή μορφή μετάδοσης μηνυμάτων και τη διαχρονική εξέλιξη και βελτίωση των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Δείτε το απόσπασμα εδώ:
Επίλογος
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αξιοποιώντας και υλικό από την εργασία των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καισαριανής: «Περπατώντας στην ιστορία της Καισαριανής» και της δράσης “BLOG YOUR HERITAGE- unblock the past, share for the future”. Η δράση προγραμματίζεται να επαναληφθεί με ελαφρώς τροποποιημένο πρόγραμμα τους προσεχείς μήνες και είναι δωρεάν. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις μελλοντικές επαναλήψεις από το facebook και τον ιστότοπο της ΠΟΥ.
Δείτε ολόκληρη την περιήγηση εδώ:
Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΤΕ ΟΛΟΙ