Η Λωρίδα της Γάζας στην Αττική
[χάρτες]
Εισαγωγή
Η Λωρίδα της Γάζας, αυτή η παράλια χερσαία λωρίδα στις ακτές της Παλαιστίνης, δημιουργήθηκε το 1949 ως αποτέλεσμα του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 και απέκτησε τα σημερινά της όρια με τις Συμφωνίες Ανακωχής του 1949. Στο παρόν άρθρο γνωρίζουμε αυτή την γεωγραφική έκταση και την "μεταφέρουμε" στην Αττική, για να μπορέσουμε να έχουμε εικόνα του μεγέθους της, σε σχέση με γνωστές περιοχές και μια καλύτερη αντίληψη για τον χώρο που μοιράζονται περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, σε εμπόλεμες συνθήκες εδώ και 60 χρόνια.
Γνωριμία με την Λωρίδα της Γάζας
Η Λωρίδα της Γάζας (αγγλικά: Gaza Strip, αραβικά: قطاع غزة, εβραϊκά: רצועת עזה) αποτελεί μια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ που δημιουργήθηκε το 1948-49, με βάση τη γραμμή εκεχειρίας του Πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου. Μαζί με την περιοχή της Δυτικής Ακτής (West Bank), αποτελούν διεκδικούμενες γεωγραφικές ζώνες, για το Κράτος της Παλαιστίνης.
Πρόκειται για μια χερσαία λωρίδα που εκτείνεται βόρεια των ανατολικών συνόρων της Αιγύπτου μήκους μεταξύ 40 με 46 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, με συνολική έκταση 360 km² στην οποία και κατοικούν 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι (1.816.379 σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014). Δηλαδή στην έκταση αυτή ζουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο 5.000 περίπου άνθρωποι.
Η Λωρίδα πήρε το όνομά της από την κυριότερη πόλη της περιοχής, τη Γάζα. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ράφα και η Χαν Γιουνίς.
Τη κατοχή και τον έλεγχο της Λωρίδας αυτής μέχρι το 1967 ασκούσε η Αίγυπτος. Μετά όμως τον πόλεμο των έξι ημερών (5 Ιουνίου - 10 Ιουνίου 1967), πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ.
Ευχή δική μας είναι να τερματιστούν οι συγκρούσεις και οι λαοί στην περιοχή να ζήσουν με ειρήνη.
Η Γάζα στην Αττική
Στην συνέχεια "μεταφέρουμε" την έκταση της λωρίδας της Γάζας στην Αττική και την "προβάλλουμε" πάνω σε έναν δορυφορικό χάρτη της Google. Στην επόμενη εικόνα φαίνεται, με κόκκινο περίγραμμα, η γεωγραφική έκταση της λωρίδας της Γάζας. Παρατηρούμε ότι έχει περίπου το ίδιο μήκος με την Αττική στην διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ. Έτσι αν τοποθετήσουμε το ένα άκρο της Γάζας περίπου στο Φάληρο, το άλλο θα καταλήξει να φτάσει μέχρι την παραλία Σέσι κοντά στο Γραμματικό:
Στις επόμενες εικόνες έχουμε προσθέσει και το οδικό δίκτυο της περιοχής, με κίτρινο χρώμα:
Η λωρίδα της Γάζας και ο Δήμος Αθηναίων
Στην επόμενη εικόνα έχουμε τοποθετήσει τα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, με μπλε χρώμα, για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε τα δυο μεγέθη:
Η λωρίδα της Γάζας σε σχέση με τις Αττικές ακτές
Στην συνέχεια "μεταφέρουμε" όλη την λωρίδα, για να μπορέσουμε να την συγκρίνουμε με τις ακτές της Αττικής. Έτσι αν τοποθετήσουμε την λωρίδα της Γάζας στην Ανατολική Ακτή με βόρειο άκρο τα σύνορα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα, τότε το άλλο άκρο θα φτάσει στο Λαύριο:
Στην Δυτική Ακτή αν το βόρειο άκρο είναι στον Σκαραμαγκά, τότε το νότιο θα φτάσει μέχρι Σαρωνίδα.
Τέλος αν τοποθετήσουμε τη Λωρίδα στην Δυτική Αττική, τότε θα καταλαμβάνει την έκταση που βλέπουμε στην επόμενη εικόνα, με το δυτικό άκρο στους Αγίους Θεοδώρους ενώ το ανατολικό στα σύνορα Ελευσίνας - Ασπροπύργου:
Όλα τα άνω παραδείγματα μαζί:
Επίλογος
Επαναλαμβάνουμε ότι ευχή δική μας είναι να τερματιστούν οι συγκρούσεις και οι δύο λαοί να ζήσουν με ειρήνη. Δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο, να μην μπορεί σήμερα να ζει με ασφάλεια, ειρήνη και φυσικά ελευθερία.
______________________________________________________________________
Έρευνα:
Ομάδα Γεωμυθική
Πηγές
Ιστοσελίδες:
1. wikipedia
2. https://www.ahmadnassri.com/projects/gaza-everywhere/
(Στην ιστοσελίδα αυτή, δημιουργία ενός προγραμματιστή – γραφίστα με καταγωγή τη Συρία και τόπο διαμονής τον Καναδά, ονόματι Ahmad Nassri δημιούργησε μπορείτε να βρείτε μία εύχρηστη εφαρμογή όπου ο καθένας μπορεί να συγκρίνει την έκταση της Γάζας με οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη τον ενδιαφέρει)
3. https://legacy.lib.utexas.edu/maps/gazastrip.html
4. Gis Data: http://www.mapcruzin.com/free-gaza-arcgis-maps-shapefiles.htm
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου