Τα φυτά του Διονύσου // Βοτανική περιήγηση στο Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως, στην Ακρόπολη Αθηνών.

Τα φυτά του Διονύσου
Βοτανική περιήγηση 
στο Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως, 
στην Ακρόπολη Αθηνών

Εισαγωγή

Το παρόν άρθρο, η βοτανική μας περιήγηση στο Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως, στην Ακρόπολη των Αθηνών, αποτελεί το έβδομο μέρος της σειράς βοτανικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους. Αρωγός σε όλες τις περιηγήσεις μας αλλά και έμπνευση για την δημιουργία της παρούσας σειράς είναι ο μόνιμος συνεργάτης μας, Σταύρος Αποστόλου, ο ερασιτέχνης φωτογράφος βιοποικιλότητας και ο άνθρωπος πίσω από το Natura Hellenica και αρκετές άλλες σελίδες σχετικού ενδιαφέροντος.

Τα φυτά (και τα ζώα) του Θεάτρου του Διονύσου 

Τα κατάλοιπα του θεάτρου του Διονύσου Ελευθερέως, σε άμεση χωρική και συμβολική σχέση με το ομώνυμο ιερό, δεσπόζουν στο ανατολικό τμήμα της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης. Ο χώρος αυτός έχει συνδεθεί με τη γένεση και εξέλιξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δηλ. του δράματος και της σύλληψης του θεάτρου ως καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Εδώ πρωτοδιδάχτηκαν τα κορυφαία έργα των μεγάλων κλασικών δραματικών ποιητών, Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη και Μενάνδρου, τα οποία όχι μόνο παίδευσαν πολύπλευρα το αθηναϊκό κοινό και συνέβαλαν καθοριστικά στο συνεχή επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του αθηναίου πολίτη ως μέλους του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά έως σήμερα συνιστούν πνευματική παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα. Ο αρχιτεκτονικός κυκλικός σχεδιασμός μάλιστα του ολόλιθου αθηναϊκού θέατρου και η υλοποίησή του σε ένα κατωφερές έδαφος κατέχει στην ιστορία της αρχιτεκτονικής των θεατρικών χώρων αρχετυπικό ρόλο, αφού εδώ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, περίπου το 350 π.Χ., και στο εξής απετέλεσε πρότυπο για όλους τους θεατρικούς χώρους. (πηγή)

Σε αυτόν τον χώρο με τις βόλτες του Σταύρου τα έτη 2016, 2017 και 2018 καταγράφηκαν πάρα πολλά φυτά και δέντρα. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε αρκετά από αυτά, χωρίς ωστόσο να εξαντλούμε την βιοποικιλότητα της περιοχής:













  


και εδώ ανθισμένο:


 


  














  













  










Το φυτό που ακολουθεί, το Mesembryanthemum nodiflorum, κανονικά φυτρώνει σε αμμώδης ακτές στην αιγιαλίτιδα ζώνη, σε σχισμές βράχων και στα περιθώρια αλυκών, δηλαδή πάντα κοντά σε θαλάσσια περιοχή. Επειδή λοιπόν ο βιότοπος του είναι παραλιακές περιοχές, δίπλα στην θάλασσα, το Θέατρο του Διονύσου και ο Βράχος της Ακρόπολης είναι οι μόνες τοποθεσίες που υπάρχει εκτός παραλίας στην Αττική. Η σχετική ανακάλυψη ανήκει στον Σταύρο Αποστόλου και στον Γιώργο Στασινόπουλο.

























Το φυτό που ακολουθεί, το Peganum harmala, θεωρείται σπάνιο στον ελλαδικό χώρο.

















_____________________________________________________________________
Έρευνα - Φωτογραφίες

Σταύρος Αποστόλου, ο άνθρωπος πίσω από το Natura Hellenica


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου