Αυτοψία στην Μάνδρα (Ιούλιος 2018) με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων.

Αυτοψία στην Μάνδρα (Ιούλιος 2018) 
με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου 
Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων 
και συγγενείς ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους 
στις 15.11.2017


Λίγα λόγια


Σήμερα, Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων, μαζί με συγγενείς ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από την πλημμύρα στην Μάνδρα, στις 15.11.2017, επισκέφτηκαν και πραγματοποίησαν αυτοψία στα 2 ρέματα της περιοχής (Σούρες και Αγία Αικατερίνη). Συνοπτικά τα συμπεράσματα:


1. Η ευρύτερη περιοχή σήμερα βρίσκεται σε ενεργό, δυνητικό κίνδυνο, μεγαλύτερο από αυτόν της 15ης Νοεμβρίου 2017. Ο λόγος είναι ο τεράστιος όγκος φερτών υλικών, εν αναμονή, εντός και περιμετρικά της κοίτης και των δυο χειμάρρων. Στην ουσία έχουν καθαριστεί οι δρόμοι, αλλά τα φερτά παραμένουν εντός της πορείας του νερού σε περίπτωση βροχής, καθιστώντας τον πλημμυρικό κίνδυνο πιο επίκαιρο από ποτέ.







2. Οι δρόμοι που διασχίζουν τα ρέματα έχουν όλοι αποκατασταθεί με πρόχειρους χωματόδρομους οι οποίοι όμως λειτουργούν σαν φράγματα του νερού μιας και δεν έχει προβλεφθεί να μπει σε κανέναν τους, ούτε ένας σωλήνας για να περάσει ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα νερού. Αποτελούν δηλαδή πέρα από εμπόδιο στην πορεία του νερού, έναν νέο όγκο φερτών, που τελεί εν αναμονή, να κυλήσει στο ρέμα στην πρώτη απλή βροχή.








3. Οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός κοίτης, αλλά και εντός της παραρρεμάτιας περιοχής παραμένουν μέχρι και σήμερα ώς έχουν χωρίς να έχει πέσει ούτε ένας τοίχος από αυτές, πέρα από αυτούς που κατέστρεψε η μπόρα.













4. Το έντονο πλημμυρικό φαινόμενο της 15ης Νοεμβρίου επανεμφάνισε τις κοίτες, όπου μπόρεσε, στο μέγεθος που αυτές είχαν πριν την επέμβαση του ανθρώπου τόσο στις αστικές όσο και στις γεωργικές εκτάσεις τις περιοχής. Η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν αφενός σημαντική αλλά αφετέρου και αποκαλυπτική. Δικαιολογίες ότι αυτό το φαινόμενο ίσως ήταν σπάνιο, χρησιμοποιούνται από φορείς και ανθρώπους που είτε θέλουν να μειώσουν ή να εξαφανίσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, είτε από φορείς και ανθρώπους που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα ως έχει και συνεχίζουν να βαδίζουν σε λογικές "όσα βλέπει η πεθερά". Η πλέον έντιμη αντιμετώπιση του θέματος είναι η διαμορφωμένη από την ίδια την πραγματικότητα κατάσταση να αποτελέσει σημείο αναφοράς και αφετηρίας για κάθε έργο που θα υλοποιηθεί στην περιοχή.














4. Η πρώτη δημόσια επέμβαση - έργο στον περίφημο δρόμο της Κοροπούλη, που έχει αντικαταστήσει την φυσική κοίτη του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, όπως με έκπληξη διαπιστώσαμε, είναι η κατασκευή καινούριων πεζοδρομίων σε αυτήν. (τυχερός αυτός που πουλάει πλακάκια). 


Την ίδια στιγμή που δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ και ούτε μια ώρα εργασίας για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της καταστροφής όπως:

- έργα στα ορεινά για την συγκράτηση του νερού και των φερτών υλικών,
- απομάκρυνη του όγκου των φερτών από την δυνητικά υψηλή ζώνη κινδύνου δίπλα στα ρέματα,
- κατεδάφιση και απομάκρυνση των αυθαιρέτων κτισμάτων δίπλα και μέσα στην κοίτη και των δύο ρεμάτων,
- διάνοιξη και καθαρισμός των γεφυριών στα ρέματα (παρατηρήθηκαν μάλιστα ακόμα και επεμβάσεις μέσα στα τεχνικά που μειώνουν το ήδη ανεπαρκές μέγεθος τους.


5. Υπάρχει κόσμος (κάτοικοι της περιοχής) που φοβάται να μιλήσει, ακόμα και για γεγονότα και καταστάσεις που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

6. Υπάρχει όμως και κόσμος (κάτοικοι της περιοχής) που μιλάει, που ζει στην περιοχή και χωρίς να έχει την τεχνική κατάρτιση, μπορεί απλά με την άσκηση της λογικής να δει τι πρέπει να γίνει. (Αυτά που αναφέραμε στο 4)

7. Οι συγγενείς των νεκρών, αλλά και οι ενεργοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής, αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία στην καλύτερη περίπτωση ως άτυχοι που πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνουν σε ψυχικά και υλικά αγαθά αυτό που τους συνέβη και στην χειρότερη ώς εκνευριστικοί τύποι που χαλάνε την ηρεμία της Δημόσιας ραστώνης και του Κρατικού ωχαδερφισμού.




Η Μάνδρα πλέον δεν είναι ένα όνομα πόλης. Είναι μια άσκηση εργασίας όπου μας περιμένει να την επιλύσουμε ορθά, αποτελώντας έτσι η ίδια πρότυπο διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου. Ελπίζουμε να την δουν έτσι και οι αρμόδιοι φορείς και να μην επιτρέψουν, τα έργα και τις επεμβάσεις που σχεδιάστηκαν χρόνια πριν για την περιοχή, να υλοποιηθούν. Στην περίπτωση που τα έργα αυτά προχωρήσουν έτσι όπως έχουν προταθεί, αφενός δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αφετέρου όλοι όσοι θα υπογράψουν, θα προστεθούν πολύ απλά, στον ήδη μακρύ κατάλογο, των συνυπεύθυνων της καταστροφής. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην το επιτρέψουμε αυτό να γίνει, σε μια περιοχή που θα αργήσει πολύ να ξεχάσει, αν ξεχάσει ποτέ, αυτό που συνέβη, τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου του 2017.


Κλείνουμε με μια σειρά βίντεο με την καταγραφή των προβλημάτων, αλλά κυρίως των λύσεων, αναλυτικά στα 2 ρέματα, στην περιοχή της Μάνδρας. Ευχαριστούμε το κανάλι Up Drones για την συνεργασία και το ενδιαφέρον του:




_____________________________________________________________________

Ομάδα αυτοψίας
Ιωσήφ Ευφραιμίδης, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος
Ροδούλα Κωνσταντινίδου, Γεωλόγος - Περιβαντολόγος
Νίκος Στάππας, Γεωλόγος
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.


Σχόλια