Εξερεύνηση (για πρώτη φορά) στο σπηλαιοβάραθρο Στεμνίτσας “Σουλελέ – LaDiMaGio”

Εξερεύνηση (για πρώτη φορά) 
στο σπηλαιοβάραθρο Στεμνίτσας 
“Σουλελέ – LaDiMaGio”

Εισαγωγή

Το σπηλαιοβάραθρο "Σουλελέ - LaDiMaGio" εξερευνήθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, από τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, Μαρία Ζερβακάκη και Georgia Manzi, κατόπιν πρόσκλησης του Ιωάννη Λαγού, προέδρου της Μαίναλον ΚοινΣΕπ. Ονομάστηκε έτσι από το επίθετο του ευρετή του, τον Στεμνιτσιώτη βοσκό Τάκη Σουλελέ και τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των προαναφερθέντων. Επίσης "di maggio" στα Ιταλικά σημαίνει του Μαΐου. Είναι το σπήλαιο του Μαΐου δηλαδή. 

Στην φωτογραφία ο ευρετής με τα μέλη της Ε.Σ.Ε., στην περιοχή.


Θέση σπηλαιοβαράθρου

Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι "Τζελάτη" και βρίσκεται εντός του ορεινού όγκου του Δυτικού Μαινάλου, στο κέντρο της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου. Η περιοχή ανήκει διοικητικά στα όρια της κοινότητας Στεμνίτσας.

Υψόμετρο εισόδου:
 1450 μέτρα

 Γενική άποψη της ευρύτερης περιοχής

Ιστορικό εξερεύνησης σπηλαιοβαράθρου

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί το επίκεντρο του Δυτικού Μαινάλου, με το περίφημο ελατοδάσος του. Οι δολίνες της περιοχής στα παλιά τα χρόνια καλλιεργούνταν από τους Στεμνιτσαίους, με διάφορα κτηνοτροφικά κυρίως φυτά, όπως κριθάρι, μαρτιάκο, σανούς κλπ, στην δικαιοδοσία των οποίων είναι και η περιοχή του βαράθρου. Ο βοσκός της περιοχής Τάκης Σουλελές, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, γνώριζε για την "τρύπα" από μικρός. Την έδειξε και στον γιο του Σωτήρη ο οποίος πρόσφατα το επικοινώνησε με τον Ιωάννη Λαγό, ερευνητή της περιοχής και πρόεδρο της Μαίναλον ΚοινΣΕπ.

Ο Ιωάννης Λαγός κατόπιν της πληροφορίας αυτής από τον Σωτήρη Σουλελέ, ήρθε σε επαφή, λόγω προσωπικής γνωριμίας, με τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.). Αμέσως συμφωνήθηκε και σύντομα οργανώθηκε αποστολή εξερεύνησης, με κοινή επιθυμία όλων. Η ομάδα εξερεύνησης που συγκροτήθηκε αποτελούταν από τρία μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.). Τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, την Μαρία Ζερβακάκη και την Georgia Manzi. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται τα μέλη της Ε.Σ.Ε., παρέα με τον εμπνευστή της όλης προσπάθειας Ιωάννη Λαγό, έξω από την είσοδο του βαράθρου.

 
Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 τα τρία μέλη της ΕΣΕ, παρέα με τον Ιωάννη Λαγό, τον Σωτήρη Σουλελέ, την μητέρα του και τον ευρετή του σπηλαίου Τάκη Σουλελέ, κατευθυνθήκαμε προς την είσοδο του βαράθρου. 




Η είσοδος του είναι ένα τριγωνικού σχήματος άνοιγμα, περίπου τριών μέτρων μήκους και ενός μέτρου πλάτους στην βάση του, πάνω σε μια ασβεστολιθική ασυνέχεια μέσα στο ελατοδάσος πάνω σε μια πλαγιά. 


Η διεύθυνση αυτής της ασυνέχειας είναι ΒΑ - ΝΔ και είναι στοιχείο που υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη και άλλων σπηλαίων η βαράθρων στην περιοχή. Η πυκνότητα σε υγιή δέντρα περιμετρικά της εισόδου προσφέρει αρκετή προστασία από την ζέστη και τα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο η ίδια αυτή πυκνότητα δέντρων στο ελατοδάσος, μπορεί πολύ εύκολα να αποπροσανατολίσει τον επίδοξο επισκέπτη του σπηλαίου. Είναι φρόνιμο και συνιστούμε να γίνεται πάντα σήμανση από το σημείο στάθμευσης μέχρι την είσοδο του σπηλαίου.

  
Σχέδιο σπηλαιοβάραθρου


Είσοδος - κατάβαση στο σπηλαιοβάραθρο - αρμάτωμα

Η κεντρική δεσιά γίνεται σε ένα από τα δέντρα περιμετρικά της εισόδου, τα οποία είναι όλα υγιή και ποικίλουν σε μέγεθος. Η πρώτη κατακόρυφη κατάβαση, περίπου 5 μέτρων, μέχρι το πρώτο πλάτωμα - σάρα γίνεται με την κεντρική δεσιά και με την χρήση προφυλακτικού ή τσάντας στο σημείο επαφής του σχοινιού με το έδαφος (χωμάτινο και με παχιά βλάστηση στο σημείο αυτό).













 
Χαρακτηριστικά του σπηλαιοβαράθρου

Το βάραθρο είναι ενεργό υπόγειο σπήλαιο με μέτριο διάκοσμο. Σε μερικά σημεία ωστόσο, όπου και η ροή του νερού είναι πιο έντονη, έχουν σχηματιστεί πολύ όμορφα συμπλέγματα σταλακτιτών κυρίως. Στο βαθύτερο σημείο σχηματίζεται μάλιστα και μια μικρή λιμνούλα κάτω από τους σταλακτίτες:

Το σπήλαιο λόγω των νερών της περιοχής είναι αρκετά υγρό και κρύο. Η παρουσία λάσπης είναι έντονη και η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 12 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται στην ουσία για ένα δίδυμο βάραθρο με την μια πλευρά του απλά να έχει ανοίξει και να υπάρχει πρόσβαση ενώ η δεύτερη παραμένει κάτω από το έδαφος και είναι ορατή μόνο από μέσα. Η δεύτερη αυτή αίθουσα ύψους περίπου 25 μέτρων, έχει πλάτος περίπου 6 με 7 μέτρα.

Βιοποικιλότητα σπηλαίου

Παρατηρήθηκαν δολιχόποδα, αράχνες και μερικοί λευκοί γυμνοσάλιαγκες στο βάθος της μεγάλης αίθουσας. Δεν βρέθηκαν ίχνη ξενιστών, ούτε σκουπίδια, ούτε νεκρά ζωά εντός του.

Γενικές παρατηρήσεις - Εντυπώσεις

Η ευρύτερη περιοχή έχει αρκετά σπήλαια προς εξερεύνηση, διανθισμένα μερικά από αυτά και με λαϊκές ιστορίες. Η διάθεση συνεργασίας των τοπικών παραγόντων και ιθυνόντων είναι εξαιρετικά θετική. Στα ευρύτερα πλαίσια της αποστολής μας έγιναν επαφές με την τοπική κοινότητα Στεμνίτσας, την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Φιλοσόφου και της Ιεράς Μονής Προδρόμου καθώς και με αρκετούς κατοίκους οι οποίοι όλοι είναι θετικοί στο να συνοδέψουν αποστολές σπηλαιολόγων για να εξερευνηθούν τα σπήλαια της περιοχής τους. Ο άνθρωπος κλειδί για όλη αυτή την προσπάθεια, εμπνευστής στην ουσία της όλης συνεργασίας, είναι ο Ιωάννης Λαγός, ο οποίος έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει όλον τον κόσμο της περιοχής και κυρίως τους φορείς, με άξονα το μονοπάτι Menalon Trail, του οποίου είναι βασικός εμπνευστής, πρωτεργάτης και πλέον πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που έχει αναλάβει την προβολή του. Το μονοπάτι Menalon Trail είναι το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό φορέα, την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (European Ramblers' Association).

Η «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Προστασία του Μαινάλου», είναι η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της Πελοποννήσου και η πρώτη δασική Κοιν.Σ.Επ. της Ελλάδας. Σκοποί της είναι :

α) Προστασία του δάσους του Μαινάλου.
β) Συλλογή και επεξεργασία ξερών ξύλων,  κλαδιών και εν γένει δασικών υλικών των οποίων επιτρέπεται η απόληψη και χρήση, καθώς και η παραγωγή δασοκομικών προϊόντων, συμπυκνωμάτων ξύλου (pellet) κ.λ.π.
γ) Η ανάπτυξη και προβολή των παλιών μονοπατιών κλπ.

Γύρω από αυτό το μονοπάτι οι τοπικοί παράγοντες βλέπουν μόνο θετικά την ανάπτυξη της περιοχής τους. Σε αυτά τα πλαίσια υπάρχει η διάθεση για να ενταχθούν και στους προορισμούς της περιοχής τα σπήλαια του Μαινάλου, τα οποία κατά βάση είναι ανεξερεύνητα. 

Ευχαριστίες

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ιωάννη Λαγό, στον άνθρωπο ο οποίος εμπνεύστηκε την όλη αυτή συνεργασία και φρόντισε ώστε η διαμονή μας στην Στεμνίτσα να είναι σαν να είμαστε στο δικό μας χωριό, τον ξενώνα "ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ" και την "ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ." που κάλυψαν το κόστος διαμονής, φαγητού και μετακινήσεων από και προς το βάραθρο.






___________________________________________________________________

Ομάδα εξερεύνησης - Φωτογραφίες

Μαρία Ζερβακάκη, Μέλος Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας
Georgia Manzi, Μέλος Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας
Θεοδοσόπουλος Δημήτρης, Μέλος Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας
Ιωάννης Λαγός, Πρόεδρος ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Σχόλια