Τα φυτά της Χαιρώνειας // Bοτανική περιήγηση στο αρχαίο θέατρο Χαιρώνειας




Μια βοτανική περιήγηση 
στο αρχαίο θέατρο Χαιρώνειας


Εισαγωγή

Το παρόν άρθρο, η βοτανική μας περιήγηση στο αρχαίο θέατρο Χαιρώνειας, αποτελεί το πέμπτο μέρος της σειράς βοτανικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους. Η έναρξη είχε γίνει με τα φυτά της Ακρόπολης, η συνέχεια με τα φυτά του Καλλιμάρμαρου, η τρίτη μας βοτανική περιήγηση έγινε στην Χώρα Σερίφου και η τέταρτη στον Άρειο Πάγο. Αρωγός σε όλες τις περιηγήσεις μας αλλά και έμπνευση για την δημιουργία της παρούσας σειράς είναι ο συνεργάτης μας Σταύρος Αποστόλου, ο ερασιτέχνης φωτογράφος βιοποικιλότητας και ο άνθρωπος πίσω από το Natura Hellenica και αρκετές άλλες σελίδες σχετικού ενδιαφέροντος.

 


Το αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας
[πηγή κειμένου: http://www.diazoma.gr/]


Το θέατρο της Χαιρώνειας, ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα Δαφνηφόρο και την Αρτέμιδα Σοωδίνα, όπως προκύπτει από αναθηματική επιγραφή, που βρέθηκε στο χώρο. Η πρώτη κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., ενώ οι μετασκευές του χρονολογούνται έως και το 1ο αι. μ.Χ.






Η πρόσβαση στο θέατρο της Χαιρώνειας είναι ιδιαίτερα εύκολη, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο. Προσπερνώντας κανείς το Μνημείο του Λέοντα και το αρχαιολογικό Μουσείο και προχωρώντας λίγες δεκάδες μέτρα βόρεια συναντά στην αριστερή πλευρά του δρόμου ενημερωτική πινακίδα που οδηγεί στο θέατρο, μέσω μιας ασφαλτοστρωμένης στο μεγαλύτερο τμήμα της πρόσβασης. Πριν το θέατρο, δεξιά, συναντούμε το ξύλινο ενημερωτικό περίπτερο του Δήμου Χαιρώνειας όπου πραγματοποιούνται προβολές εικονικής πραγματικότητας με θέμα την μάχη του 338 π.Χ.



Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει λιθόκτιστη κρήνη που κατασκευάστηκε το 1865 και ενσωμάτωσε αρχαίο υλικό. Λίγα μέτρα δυτικότερα ξεκινά ο ελαιώνας που καλύπτει τον επιχωματωμένο χώρο μπροστά στο θέατρο και έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανάδειξη του θεάτρου.


Στο βάθος του ελαιώνα αποκαλύπτεται στον επισκέπτη σε καλή κατάσταση τμήμα του κοίλου του θεάτρου, λαξευμένου στον φυσικό βράχο του Πετραχού. Στις αρχές του 20ου αι. (1907) ο Γ. Σωτηριάδης προέβη σε περιορισμένη ανασκαφική έρευνα, ενώ το 2010 η Θ΄ Ε.Π.Κ.Α. πραγματοποίησε μικρής έκτασης δοκιμαστικές τομές στον ίδιο χώρο, προκειμένου να πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη σκηνικού οικοδομήματος, την πιθανή μορφή του, καθώς και την χρονολόγηση των διαφορετικών φάσεων του θεάτρου.



Το θέατρο, σε μια ιδιαίτερα απλή μορφή, ήταν σε χρήση τουλάχιστον από τα τέλη 5ο αι. π.Χ. Τα εδώλια (=καθίσματα) είχαν σκαλιστεί πάνω στον σκληρό, γκρίζο βράχο σε 8-10 ευθύγραμμες σειρές, μήκους 37 περίπου μ. και μπορούσαν να φιλοξενήσουν 500 περίπου θεατές. Σε αυτήν την φάση ο χώρος ίσως χρησιμοποιήθηκε γενικά για συναθροίσεις πολιτών και όχι μόνο για θεατρικές παραστάσεις. Με την ίδια μορφή το μνημείο εξακολούθησε να λειτουργεί όλον σχεδόν τον 4ο αι. π.Χ.





Τα φυτά του αρχαίου Θεάτρου // Οι υπομονετικοί θεατές της βουβής σκηνής.


Με τον φακό μας και με την βοήθεια του Σταύρου αναγνωρίσαμε τα εξής είδη, τα οποία φυσικά δεν εξαντλούν την ποικιλία της περιοχής: 


1. Reichardia picroides
2. Asphodelus aestivus 
3. Chondrilla juncea
4. Reichardia picroides
5. Sonchus sp.
6. Aurinia saxatilis
7. Galactites tomentosus
8. Geranium sp
9. Phlomis fruticosa
10. Micromeria sp.
11. Ballota acetabulosa  
12. Ornithogalum sp. 
13. Micromeria
14. Euphorbia myrsinites
15. Asplenium ceterach 
16. Umbilicus rupestris
17. Caryophyllaceae
18. Ornithogalum sp. 
19. Sanguisorba minor




Ας τα γνωρίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο:


























Επίλογος Γεωμυθικής

Ευχαριστούμε τον Σταύρο προσωπικά, για ακόμα μια φορά, η φιλία του οποίου μας τιμά. Ένα από τα σπουδαία πράγματα της ασχολίας αυτής, της φωτογράφησης της βιοποικιλότητας, πέρα από την γνώση, είναι η καλλιέργεια της οπτικής μας και της αισθητικής μας. Το σκύψιμο για ένα κοντινό πλάνο σε ένα λουλούδι ή σε ένα ζώο, δείχνει ότι είμαστε άνθρωποι που θαυμάζουμε τον κόσμο μας και τον σεβόμαστε και αυτό είναι το σπουδαιότερο μάθημα για κάθε άνθρωπο: Η καλλιέργεια της αγάπης και του σεβασμού στην μάνα μας την γη και στα αδέλφια μας, τα φυτά, τα λουλούδια και τα πλάσματα της.




Καλές πράσινες βόλτες σε όλους!

________________________________________________________________________
Έρευνα - Φωτογραφίες:
Θεοδοσόπουλος Δημήτρης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Εξερευνητική ομάδα:
- Ιωάννα Γάλλου
- Μαρία Ζερβακάκη

Αναγνώριση φυτών:
Σταύρος Αποστόλου, ο άνθρωπος πίσω από το Natura Hellenica

Πηγές:


Σχόλια