Σπήλαιο Ερμού στο όρος Κυλλήνη // Σπηλαιολογική περιήγηση στο εσωτερικό του [βίντεο]

Σπήλαιο Ερμού στο όρος Κυλλήνη // Σπηλαιολογική περιήγηση στο εσωτερικό του [βίντεο] 


Λίγα λόγια

Η Γεωμυθική σε συνεργασία με τις ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το τεκμηριογράφημα: 

«ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΡΜΟΥ στο όρος ΚΥΛΛΗΝΗ. Σπηλαιολογική περιήγηση στο εσωτερικό του».

Έρευνα - Κείμενα - Παρουσίαση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".

Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 στο Σπήλαιο του Ερμού στο όρος Κυλλήνη Κορινθίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το σπήλαιο του Ερμή στο όρος Κυλλήνη -ή αλλιώς Ζήρεια- βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 περίπου μ. από το επίπεδο της θάλασσας. Πρόκειται για ένα σπήλαιο πλάγιας διεύθυνσης, μήκους περίπου 100 μ. και βάθους 70 μ. που καταλήγει σε δύο σπηλαιοβάραθρα βάθους 30 και 15 μέτρων αντίστοιχα.

Στο σπήλαιο αυτό της Αρχαίας Αρκαδίας τοποθετείται η γέννηση του θεού Ερμή και χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά ως χώρος λατρείας.

Η δύσκολη και απαιτητική μορφολογία του σπηλαίου καθιστά προβληματική την αρχαιολογική έρευνα. Για τον λόγο αυτό, αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει μόνο στις πρώτες αίθουσες κοντά στην είσοδο. Στις βαθύτερες αίθουσές του έχουν πραγματοποιηθεί σπηλαιολογικές εξερευνήσεις. Παρ΄ όλα αυτά ένας μικρός αριθμός αρχαίων αντικειμένων έχουν βρεθεί κατά την διάρκεια αυτών των ερευνών.

Οι αναφορές για το σπήλαιο την σύγχρονη εποχή είναι αρκετές και ξεκινούν ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα στο περιοδικό "Ιλισσός" και εφημερίδες "Παλιγγενεσία" και "Φιλομαθών" του 1871, στο περιοδικό "Εκδρομικά" του 1933, σε περιοδικό του Ε.Ο.Σ "Το Βουνό" του 1935, στο περιοδικό "Ύπαιθρος" του 1937 κ.λπ..

Το σπήλαιο έχει αρκετά κατηφορική κλίση και η κύρια διαδρομή είναι μήκους περίπου 100 μέτρων. Στην διαδρομή αυτή υπάρχουν συνολικά 8 θάλαμοι, κάποιοι από αυτούς με πανέμορφο διάκοσμο! Στο τέλος του 8ου θαλάμου, και μετά από ένα πολύ στενό πέρασμα, το σπήλαιο συνεχίζει αρκετά ακόμα, μέσα από άλλους μικρότερους θαλάμους και πολύ στενούς διαδρόμους, και στο τέλος βρίσκονται 2 βάραθρα ένα των 15 και ένα των 30 μέτρων. Εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε συστηματικά το 1971 από ομάδα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ενώ τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκε η έρευνα από προσπάθειες του Συλλόγου ΣΠΕΛΕΟ.

Στο τεκμηριογράφημά μας μιλάμε γενικά για την σπηλαιολογική ιστορία του σπηλαίου και δείχνουμε, επεξηγώντας με πλάνα μέσα από το σπήλαιο, τον υπέροχο και μοναδικό σπηλαιοδιάκοσμό του, με τους θαυμάσιους σταλακτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε επίσκεψη σε μη οργανωμένο σπήλαιο οφείλει να γίνεται με την συνοδεία έμπειρου σπηλαιολόγου και με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Σεβόμαστε την φύση, το σπήλαιο, το εσωτερικό του, δεν αφήνουμε τίποτα μέσα σε αυτό, δεν παίρνουμε τίποτα μέσα από αυτό. Μην επιχειρήσετε προσπάθεια επίσκεψης στο σπήλαιο μόνοι σας.

Δείτε την περιήγηση εδώ:Σχόλια