Υπόγεια Πικροδάφνη // Εξερεύνηση στην υπογειοποιημένη κοίτη του ρέματος, στην Ηλιούπολη [βίντεο]

Ρέμα Πικροδάφνης.
Εξερεύνηση στην υπογειοποιημένη κοίτη του ρέματος, στην Ηλιούπολη.


Λίγα λόγια

Την Κυριακή 2.12.2018 σπηλαιολόγοι από δυο σπηλαιολογικούς συλλόγους (Ε.Σ.Ε. και Σ.ΕΛ.Α.Σ.) πραγματοποίησαν εξερεύνηση - οδοιπορικό - αυτοψία στο υπογειοποιημένο τμήμα της κεντρικής κοίτης του ρέματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.


Η υπόγεια πορεία στην κεντρική κοίτη

Η πορεία, η οποία φαίνεται με κόκκινο στην προηγούμενη εικόνα,  είχε σημείο αφετηρίας το τέλος των παλαιών έργων διευθετήσεως (Τζαβέλλα και Λαγκαδίων περίπου) και κατεύθυνση προς τον Υμηττό. Πρώτα περάσαμε κάτω από την γέφυρα της οδού Πατρόκλου και μετά από λίγο στο ύψος της οδού Σαρανταπόρου μπήκαμε στο υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος όπου περπατήσαμε υπογείως για περίπου 2,5 χιλιόμετρα μέχρι το τέρμα της Λεωφόρου Πατριάρχου Γρηγορίου.













Ο τοίχος φραγής της εισόδου στον αγωγό της Πικροδάφνης

Η ανακάλυψη στο τέλος της πορείας μας του τοίχου φραγής μας εξέπληξε και μας παραξένεψε. Αναμένουμε την απάντηση των αρμοδίων σε σχετικά ερωτήματα που έχουν τεθεί από τις κινήσεις των πολιτών της περιοχής κατόπιν ενημέρωσης μας.







Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφεται η πορεία αυτή, από την φυσική κοίτη στα κατάντι της Ηλιούπολης μέχρι την φυσική κοίτη στα ανάντι και προς Καρέα, θέλοντας έτσι να τονίσουμε την διακοπή της συνέχειας του ρέματος, την υποβάθμιση του καθώς και την ακύρωση της ίδιας της αντιπλημμυρικής του προστασίας.



Ο Κλάδος της Πικροδάφνης προς Καρέα

Κατόπιν επιστρέψαμε πάλι μέσα από τον αγωγό και επισκεφτήκαμε τον Κλάδο του Καρέα.









Στο δεύτερο βίντεο παρουσιάζεται η αντίστροφη πορεία, από το τέρμα της Λεωφόρου Πατριάρχου Γρηγορίου μέχρι την αρχή της υπογειοποίησης στην Σαρανταπόρου. Επίσης στο ίδιο βίντεο γίνεται καταγραφή και του κλάδου προς Καρέα, μικρότερης διατομής από την κεντρική κοίτη και που συμβάλλει υπογείως με αυτήν.


Κατόπιν της επιστροφής μας στην κεντρική κοίτη ήρθε η ώρα της εξόδου.



Σύνοψη πορείας:


Σημείωση προς τους επίδοξους νέους εξερευνητές: 

Το παρόν οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευμένους σπηλαιολόγους, με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και φυσικά με σχετική εμπειρία σε τέτοια περιβάλλοντα. Η δημοσιοποίηση του υλικού αυτού σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού κυρίως, ειδικά αυτού που αδυνατεί να επισκεφτεί τέτοιους χώρους. Η ίδια η επίσκεψη καθεαυτή εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον που μας ελκύει, γίνεται και για διάφορους άλλους λόγους καταγραφής της κατάστασης των υπόγειων αυτών συνόλων.

Σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνουμε κανέναν να πραγματοποιήσει το ίδιο χωρίς να κατέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, την απαραίτητη εμπειρία και εκπαίδευση και φυσικά την κατάλληλη ομάδα. 

Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και επικίνδυνες σε κάθε περίπτωση, όσο απλό ή διαφορετικό μπορεί να φαίνεται στο βίντεο.

Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε παρουσιάσει την επίγεια τοπογραφία του ρέματος και όλων των κλάδων του (καλυμμένων κατά κύριο λόγο σήμερα), πριν την κάλυψη τους μέχρι και σήμερα. Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε.

_____________________________________________________________________

Ημερομηνία αυτοψίας: 

Κυριακή 2.12.2018

Ομάδα εξερεύνησης:

Georgia Manzi 
Ιωάννα Γάλλου 
Γιώργος Καφαντάρης 
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος 
Αντώνης Κατσούφρης

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου