Ρέμα Τραχώνων // Εξερεύνηση μέσα στο υπογειοποιημένο ποτάμι, κάτω από τον Άλιμο και την Ηλιούπολη [βίντεο]


Ρέμα Τραχώνων. Εξερεύνηση μέσα στο υπογειοποιημένο ποτάμι, κάτω από τον Άλιμο και την Ηλιούπολη. [βίντεο]


Λίγα λόγια

Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε παρουσιάσει το οδοιπορικό μας πάνω από την καλυμμένη κοίτη του ρέματος Τραχώνων στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε την εξερεύνηση μας στο υπόγειο και καλυμμένο τμήμα του ρέματος. Μπήκαμε μέσα στην ανοιχτή φυσική κοίτη, στο ύψος του κτήματος Γερουλάνου στον Άλιμο και προσεγγίσαμε την είσοδο του υπογειοποιημένου τμήματος του ρέματος, όπου και περπατήσαμε υπογείως για περίπου 3 χιλιόμετρα. Αφετηρία μας ήταν η συμβολή των οδών Ήρωος Μάτση και Αρχαίου Θεάτρου και υπογείως φτάσαμε μέχρι την Λεωφόρο Πρωτόπαπα στην Ηλιούπολη.

Εδώ ο χάρτης της υπόγειας πορείας μας:


Στιγμιότυπα της υπόγειας εξερεύνησης μας:





Ο βράχος της φυσικής κοίτης του ρέματος

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν παρατηρήσαμε, έχοντας περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα πλέον μέσα στην τσιμεντένια κοίτη, ένα άνοιγμα στο δάπεδο όπου φάνηκε ο βράχος της φυσικής κοίτης του ρέματος. Εδώ η φωτογραφία από αυτό το σημείο:








Χέλια στο ποτάμι του Αλίμου και της Ηλιούπολης

Με ιδιαίτερη χαρά συναντήσαμε έναν πληθυσμό από χέλια τόσο στην φυσική κοίτη όσο και μέσα στο υπογειοποιημένο τμήμα και μάλιστα σε αρκετά σεβαστό μήκος. Η σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης είναι σημαντική.





Εδώ το βίντεο με την καταγραφή των χελιών:


και εδώ το βίντεο της υπόγειας εξερεύνησης μας:



Σημείωση προς τους επίδοξους νέους εξερευνητές: 

Το παρόν οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευμένους σπηλαιολόγους, με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και φυσικά με σχετική εμπειρία σε τέτοια περιβάλλοντα. Η δημοσιοποίηση του υλικού αυτού σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού κυρίως, ειδικά αυτού που αδυνατεί να επισκεφτεί τέτοιους χώρους. Η ίδια η επίσκεψη καθεαυτή εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον που μας ελκύει, γίνεται και για διάφορους άλλους λόγους καταγραφής της κατάστασης των υπόγειων αυτών συνόλων.

Σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνουμε κανέναν να πραγματοποιήσει το ίδιο χωρίς να κατέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, την απαραίτητη εμπειρία και εκπαίδευση και φυσικά την κατάλληλη ομάδα. 

Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και επικίνδυνες σε κάθε περίπτωση, όσο απλό ή διαφορετικό μπορεί να φαίνεται στο βίντεο.
_____________________________________________________________________

Η εξερεύνηση έγινε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018.

Ομάδα εξερεύνησης:
Georgia Manzi (Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία - Ε.Σ.Ε.)
Γιώργος Καφαντάρης (Σ.ΕΛ.Α.Σ. - Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος)
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος (Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία - Ε.Σ.Ε.)

Σχόλια

  1. Εξαιρετικο το βιντεο, η αφηγηση και η περιγραφη του σημερινου υπογειοποιημενου ρεματος Τραχωνες. Συγχρονως και συγκινητικο γιατι οι παιδικες μνημες πολλων παιδιων της γειτονιας ειναι αμεσα συνδεδεμενες με τα παιχνιδια στο ρεμα .Ειχε ζωη .Τα βραδυα ακουγαμε τα βατραχια. Το θυμαμαι ανοικτο με τις πεζογεφυρες του σε συμολη δρομων οπως Δεληγιωργη και Λ. Ιωνιας,Χ. Τρικουπη και Λ. Ιωνιας, Ελ. Βενιζελου και Λ. Ιωνιας . Καποιες φορες τα νερα του ηταν ορμητικα λογω βροχης. Πιστευω οτι θα ηταν πολυ διαφερετικη η εικονα της περιοχης με το ρεμα ανοικτο σε φυσικη ομορφια στην μειωση των θορυβων της πολης και στην βελτιωση της ζωης μας προς το ωραιο....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζώντας κι εγώ στα τότε χρόνια, όπου το παιχνίδι μας ήταν στο ρέμα του ποταμού. συχνά αναπολώ την ομορφιά της περιοχής του Αλίμου τότε. με τα ποτάμια και ποταμάκια του. τα λοφάκια και το πράσινο!!! Δυστυχώς όμως, ο "πολιτισμός" εισήλθε και το "περιποιήθηκε"!!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου