Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

Οι Ελληνικοί Μύθοι // Ανάγνωση κειμένου για το μητρογραμμικό παρελθόν του Αιγαίου.Λίγα λόγια

Ανάγνωση επιλεγμένων και συρραφημένων αποσπασμάτων από την εισαγωγή του βιβλίου του Robert Graves, ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ, εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Το κείμενο περιστρέφεται στην προμυκηναϊκή - μυθολογική εποχή της περιοχής του Αιγαίου, όπου τότε οι άνθρωποι γεννούσαν και πρωταγωνιστούσαν στους μύθους. 

Γίνεται επεξήγηση της συλλογιστικής προσέγγισης των μύθων, η οποία αποτελεί πρωτοπορία του Graves, καταθέτοντας από την δεκαετία του '40 την άποψη για το μητρογραμμικό παρελθόν της ανθρωπότητας, συμπέρασμα που προέκυψε μετά από εξονυχιστική ανάλυση και σύγκριση όλων των μύθων, ελληνικών και μη.

"Υπό το φως της σύγχρονης αρχαιολογικής και εθνολογικής γνώσης και με τα δεδομένα της συγκριτικής θρησκειολογίας και γλωσσολογίας, ο Ρόμπερτ Γκρέιβς συγκεντρώνει σε αρμονική αφήγηση όλα τα σκόρπια στοιχεία κάθε ελληνικού μύθου. Παραβάλλοντας και αναλύοντας εξαντλητικά τις πηγές, δίνει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από ανθρωπολογική και ιστορική άποψη τόσο στον ειδικό όσο και στον αναγνώστη. Η χρηστική διάταξη της ύλης και οι πίνακες διευκολύνουν κάθε επίπεδο εμβάθυνσης." 
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)Δείτε το βίντεο πατώντας εδώ:


____________________________________________________________________________________

Δείτε επίσης:

Σειρά: Γεωμυθικές Αναγνώσεις

Αναγνώσεις επιλεγμένων αποσπασμάτων βιβλίων, δημοσιεύσεων και ερευνών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου