Να γιατί πνίγεται η Μάνδρα...

Αυτή τη στιγμή (μεσημέρι 15 Νοεμβρίου 2017) η Δυτική Αττική με επίκεντρο την περιοχή της Μάνδρας ζει έναν εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που οφείλεται ξεκάθαρα σε 3 παράγοντες:

- Στην ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των αρμόδιων τοπικών φορέων να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πλημμυρικό θέμα της περιοχής,
- Στην ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της εκάστοτε Περιφερειακής πλειοψηφίας να αντιμετωπίσει το θέμα των ρευμάτων ορθολογικά και όχι εργολαβικά,
- Στην ΕΠΙΛΟΓΗ της εκάστοτε Κυβέρνησης να αντιμετωπίζει διαχρονικά το θέμα των πλημμυρών, με βάση το οικονομικό όφελος των μελών, συνδρομητών και φίλων της.Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε στα νέα της σημερινής μαύρης Τετάρτης, είναι η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων των πιο πάνω παραγόντων: της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της επιλογής αυτής της πορείας:Αυτή είναι στην πραγματικότητα οι "δρόμοι" του νερού στην ευρύτερη περιοχή:Στους παραπάνω χάρτες, με πράσινο έχουμε σημειώσει, για να ξεχωρίζει, τον Ελευσινιακό Κηφισό, ο οποίος πηγάζει από την Βοιωτία και με γαλάζιο το τεχνητό αυλάκι της ΕΥΔΑΠ για την μεταφορά του νερού από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, η οποία βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νομού Φωκίδας. Ο Ελευσινιακός Κηφισός ή αλλιώς Σαρανταπόταμος συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των υδάτων της περιοχής και αυτά εκβάλουν στον ομώνυμο κόλπο. 

Τα νερά τώρα που πέφτουν στα βορειοδυτικά βουνά της περιοχής μέσα από ένα δίκτυο ρεμάτων (Λυκόρρεμα, Εκκλόρεμα, Μικρό Κατερίνι, Αγίας Αικατερίνης, Λούτσας), αν δεν είχαν μπαζωθεί θα εξέβαλαν τα νερά τους στην δυτική πλευρά του Ελευσινιακού κόλπου, οποία σήμερα έχει το άνοιγμα των 8 μέτρων περίπου:
Αιτίες καταστροφής στην Μάνδρα:

οι ανορθολογικοί τρόποι επεμβάσεων οδήγησαν στην συγκεκριμένη πλημμύρα και συγκεκριμένα:

- Οι μορφολογικές αλλοιώσεις και η μείωση του εύρους της κοίτης από διάφορες πιέσεις (οικιστικές, εμπορικές, βιομηχανικές, κλπ) είτε νόμιμες, είτε παράνομες, είτε γκρίζες

- Η διακοπή της συνέχειας των ρεμάτων λόγω κατάληψης της κοίτης και αυθαιρεσιών

- Η τσιμεντοποίηση και οι διευθετήσεις με δραστικές αλλαγές της φυσικής κοίτης

- Η κάλυψη της κοίτης των ρεμάτων που περνούν μέσα από αστικούς ιστούς (εξυπηρέτηση κυκλοφορίας και άλλες χρήσεις)

- Η αποψίλωση της λεκάνης απορροής από φυσική βλάστηση λόγω πυρκαγιών

- Η μη ολιστική αντιμετώπιση του ρέματος ως ένα ενιαίο οικοσύστημα και την ένταξη του στο γενικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο, που πρέπει να έχουν όλες οι περιοχές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν αυξημένη πλημμυρική πιθανότητα, όπως η Μάνδρα Αττικής

- Οι τμηματικές οριοθετήσεις που έχουν ως βάση μικροσυμφέροντα.


Πρόταση για όλα τα ρέματα:

Τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται να γίνουν είναι η απομάκρυνση όλων των ανθρώπινων επεμβάσεων εντός του ζωτικού χώρου των ρεμάτων. 

Οριοθέτηση ρέματος δεν είναι να τραβήξουμε μια γραμμή περιμετρικά σε αυτό που έχει απομείνει. Οριοθέτηση ρέματος είναι η εύρεση και η διεκδίκηση του ζωτικού χώρου του ρέματος. 

Δείτε το βίντεο από την παρέμβαση μας στον ΣΚΑΙ πατώντας εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=JJURseeKn1w


Κλείνουμε με 2 ευχές. 

Μακάρι να αλλάξουν μυαλά αυτοί που πρέπει.

Μακάρι να μην δούμε άλλους νεκρούς από τις επιλογές τους.

Γεωμυθική
15.11.2017


Σχόλια

 1. ΣΠΟΥΔΑΙΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ , ΟΠΩΣ ΚΆΘΕ ΦΟΡΑ!!! ΕΛΠΙΖΩ ΚΆΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟΥ "ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ"....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα σας. Εξαιρετική ανάρτηση. Σας έστειλα προσωπικό μήνυμα στο facebook.

  Ηλίας Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φοβερό! Τι δουλειά! Δεν έχει γίνει από το κράτος, είναι προσωπική? 'Εχω χάσει τα λόγια μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το ιδιο θα συμβει και στο Μ. Ρεμα που εκβαλει στην Ραφηνα , οπου οι... ειδημονες εχουν καταστρεψει το δελτα του ποταμου , περιοριζοντας το , με τσιμεντενια τοιχια για παρκιν και γηπεδα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. διαβάζω αρκετα χρόνια το μπλογκ εξαιρετικό , με αφορμή δυστυχως το δραμα στην Μάνδρα εγινε γνωστό σήμερα στους περισσότερους, όλοι το χρησιμοποιούν για να ανοιξουν τα μάτια τους . ας ειναι μπας και γλυτωσουν οιυπόλοιποι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γράφουμε που και που και καμιά μαλακία να περνά η ώρα. Εδώ στην Ελλάδα όλα τα ξέρουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  2. Είσαι κουτός. Γιατί γράφεις ανώνυμα τις ανεξήγητες αερολογίες σου;

   Διαγραφή
 9. Βαρεθήκαμε και τους πολιτικούς και εσάς να υπερασπίζεστε το δημόσιο τον καρκίνο της Ελλάδας.Δε μπορείτε να αρθρώσετε ένα φωνήεν για να πείτε το εύλογο, ότι κανείς υπουργός δεν υπέγραψε μπαζώματα,ούτε ενέκρινε σχέδια δόμησης αυτά τα κάνουνε ΔΥ με πτυχία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου