Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η αλήθεια πιο κοντά. [Πλημμύρες Δυτικής Αττικής // 11.2017]





Λίγα λόγια

Με λίγα λόγια και πολλές εικόνες, κυρίως από ψηλά, παρουσιάζουμε για ακόμα μια φορά τις αιτίες της καταστροφής, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν και τις πρώτες προτεραιότητες επέμβασης. Το δράμα ξεκίνησε από ψηλά και σε συνδυασμό με τα χαμηλά "εγκλήματα" εντός κοίτης η καταστροφή ολοκληρώθηκε. Επομένως η πραγματικότητα η ίδια μας λέει τους τρόπους επέμβασης:

- προγράμματα αναδασώσεων
- έργα διευθέτησης χειμάρρων ορεινής υδρονομικής
- απόσβεση με ποικίλα φράγματα των χειμάρρων και ελάττωση της κλίσης αντισταθμίσεως
- σταθεροποίηση των πρανών με τεχνικά έργα και φυτεύσεις
- γκρέμισμα αυθαίρετων κατασκευών εντός ζώνης ρέματος
- διάνοιξη αστικών τμημάτων ρεμάτων στις ιστορικές τους διαστάσεις

Ακολουθούν πρώτα οι δικές μας επεξεργασμένες εικόνες, με πλάνα από την σημαντική πτήση drone που έγινε από την εταιρεία UpDrones και ακολουθεί η αναλυτική έκθεση του ΕΚΠΑ για τις πλημμύρες, η οποία έγινε επίσης με οπτική "από ψηλά".




































Newsletter του Π.Μ.Σ.
«Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος,
Καταστροφών & Κρίσεων»
Τεύχος 5



Μη περιοδική έκδοση του Π.Μ.Σ. «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντάσσεται μετά από σημαντικά γεγονότα με σκοπό την άμεση ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού. Η έκδοση περιλαμβάνει επιστημονικά δεδομένα από επιστημονικές ομάδες προερχόμενες από Πανεπιστήμια, Οργανισμούς και Ερευνητικούς Φορείς.

Τα πνευματικά δικαιώματα των επιστημονικών δεδομένων ανήκουν στους αντίστοιχους κατόχους, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα της έκδοσης ανήκουν στους εκδότες. Εκδότες: Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, Δρ. Νικόλαος Βούλγαρης, Δρ. Στυλιανός Λόζιος Επικοινωνία: MSc Υπ. Δρ. Σπυρίδων Μαυρούλης (smavroulis@geol.uoa.gr), MSc Αλεξία Γραμπά (agram@geol.uoa.gr), MSc Κατερίνα – Ναυσικά Κατσετσιάδου (knavsika@geol.uoa.gr)














































































Σχόλια