Εξερεύνηση στο σπηλαιοβάραθρο "Κατελάνι" στην Σέτα Ευβοίας, με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία // 8.10.2017 [βίντεο]




Εξερεύνηση στο σπηλαιοβάραθρο
"Κατελάνι" στην Σέτα Ευβοίας,
με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία



Λίγα λόγια για την αποστολή


Το διήμερο 7 με 8 Οκτωβρίου 2017 η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε.) πραγματοποίησε στην Σέτα της Εύβοιας, μια εξερευνητική αποστολή σε δυο σπήλαιοβάραθρα ("Τρία Έλατα" και "Κατελάνι"). Εκπαιδευτές συνοδοί: Μάκης Μπενέζης, Θεοδώρα Μερτίρη, Γιώργος Κοντόσταυλος, Αλέξανδρος Καζανάς και Στέβη Καζανά.





Στο παρόν άρθρο - βίντεο φαίνεται η εξερεύνηση του σπηλαιοβάραθρου "Κατελάνι" που πραγματοποιήθηκε την δεύτερη μέρα της επίσκεψης μας, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017. Σε άλλο άρθρο μας περιγράψαμε την εξερεύνηση στο σπήλαιο "Τρία Έλατα" της πρώτης μέρας.



Στην εξερεύνηση μας, το αρμάτωμα (η τοποθέτηση των απαραίτητων σχοινιών για την κατάβαση των σπηλαιολόγων) του σπηλαίου το πραγματοποίησε ο Γιώργος Κοντόσταυλος, τακτικό μέλος της Ε.Σ.Ε. 







Το σπηλαιοβάραθρο Κατελάνι

Το σπηλαιοβάραθρο Κατελάνι, εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Σταμάτη Κίρδη στις 27 Σεπτεμβρίου 1986. Η είσοδος του βρίσκεται σε μια πλαγιά κρυμμένη από τα δέντρα του γύρω χώρου και είναι δύσκολο να την βρεις αν δεν έχεις κάποιον οδηγό μαζί σου. 

Το πρώτο κατέβασμα είναι περίπου 12 με 15 μέτρα και οδηγεί σε μια στενή πλάγια και καθοδική πορεία μέχρι μια μικρή σχετικά αίθουσα όπου πλέον βρίσκεσαι πάνω από την αίθουσα της λίμνης.





Στην αίθουσα της λίμνης κατεβαίνεις με κατάβαση περίπου 25 μέτρων και λόγω του ότι βρίσκεσαι ακριβώς πάνω από το νερό, του οποίου η στάθμη κυμαίνεται από 2,5 μέτρα μέχρι και λίγα εκατοστά, χρειάζεται ένα οριζόντιο εναέριο πέρασμα πάνω από αυτήν. Στην δική μας επίσκεψη η στάθμη στο πιο βαθύ σημείο ήταν περίπου 1,5 με 2 μέτρα.






Κατόπιν μετά από ένα στενό και οριζόντιο πέρασμα φτάνουμε σε άλλη μια αίθουσα όπου πλέον βρισκόμαστε πάνω από ένα βάραθρο περίπου 50 μέτρων το οποίο κατακόρυφα κάτω οδηγεί στην τελευταία αίθουσα η οποία είναι αρκετά ευρύχωρη και μεγάλη.











Το σπήλαιο έχει και αυτό αρκετά ενδιαφέρων διάκοσμο, όχι τόσο όσο τα Τρία Έλατα, αλλά με την ύπαρξη της μεγάλης λίμνης και του δεύτερου μεγάλου βαράθρου εξιλεώνει κάθε επισκέπτη - σπηλαιολόγο. Η πανίδα του περιλαμβάνει νυχτερίδες, σκώληκες, έντομα κ.α.








Δείτε το σπήλαιο με τα δικά σας μάτια λοιπόν είτε πατώντας πάνω σε αυτόν τον σύνδεσμο είτε κατευθείαν από εδώ:





_____________________________________________________________________

Κείμενο - φωτογραφίες
Θεοδοσόπουλος Δημήτρης, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Εξερευνητική ομάδα Α' Ε.Σ.Ε.:

Μάκης Μπενέζης, Ιωάννα Γάλλου, Georgia Manzi, Μαρία Ζερβακάκη, Δημοσθένης Μαρκόπουλος, Ήλια Δήμου, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος


Ευχαριστούμε τον Θεολόγο Τσαλίκογλου και την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία για την όλη οργάνωση της δράσης.


Σχόλια