Πως η Λευκάδα έγινε νησί! [Βίντεο]



Πως η Λευκάδα έγινε νησί! [Βίντεο]




Η Λευκάδα μαζί με την Εύβοια, είναι τα δυο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση σήμερα μπορεί να γίνει οδικώς. Όμως κάποτε στην Λευκάδα μπορούσε να πάει κάποιος με τα πόδια, χωρίς την χρήση βάρκας ή γέφυρας. Η Λευκάδα στα πολύ αρχαία χρόνια αποτελούσε μια Ακαρνανική χερσόνησο, δεδομένου ότι για πάρα πολλούς αιώνες δεν ήταν αποκομμένη από αυτήν αλλά συνδεόταν με μια στενή και χθαμαλή λωρίδα αμμώδους γης (ισθμός). Η κατάσταση άλλαξε όταν οι αρχαίοι Κορίνθιοι αποφάσισαν να αποικήσουν την Λευκάδα και να δημιουργήσουν έναν πορθμό για ναυτικούς και αμυντικούς λόγους, μετατρέποντας από τότε (7ος αιώνας π.Χ.) την Λευκάδα σε νησί. 




Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο: Λευκάδα: Πως από χερσόνησος έγινε νησί.


Στο βίντεο που ακολουθεί μέσα από γραφικούς χάρτες παρουσιάζονται οι διαχρονικές μεταβολές της Ιόνιας ακτογραμμής και φαίνεται ξεκάθαρα πως η Λευκάδα από στεριά έγινε χερσόνησος και τέλος το νησί που όλοι ξέρουμε σήμερα:



Σχόλια

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΦΙΚΤΟ, ΑΡΑΓΕ, ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΙΟΝΙΟ, ΣΕ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ, ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΗΣΑΚΙΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα ιδέα. Την αποθηκεύουμε και μάλλον θα γίνει και αυτό που λέτε. Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου